Waar NTP2007 laten plaatsen?

Albert Peetermans
Member
Member
Berichten: 69
Lid geworden op: 27 Jan 2012
Bedankt: 4 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor Albert Peetermans » 16 Okt 2017, 08:58

Hallo,

ik moet overschakelen van ADSL naar VDSL2 (zoals iedereen) en over enkele dagen komt er een technieker om een NTP2007 te hangen, maar ik weet nu opeens niet meer waar ik die best laat installeren omdat de bestaande Proximuslijn binnen in huis afgesplitst wordt.
Momenteel heb ik ADSL en dat werkt goed; de Fritzbox staat in de huiskamer (gelijkvloers) aan de computer, en is verbonden met de standaard telefoonstekker in de muur. WiFi ontvangst in bijna heel het huis.
De lijn komt in huis via de kelder, en daar hangt momenteel een klein kastje met "Belgacom" op, waaruit twee "kabels" vertrekken; eentje naar het gelijkvloers, en eentje naar de eerste verdieping. (Ik veronderstel dat die naar de eerste verdieping uitgeschakeld kan worden, want die wordt niet gebruikt). Die naar het gelijkvloers wordt ergens onder de vloer vermoedelijk vertakt, want wij hebben 2 van die muur-telefooningangen op het gelijkvloers.
Wat doe ik nu best? Die NTP2007 in de huiskamer laten installeren (vlakbij de computer/Fritzbox), en dus alles houden zoals het nu is? Maar ik lees dat je dan door die vertakking terugvalt op een repair VDSL2-profiel.
Anderzijds, als de NTP2007 en de Fritzbox in de kelder komen, dan moeten alle computers in huis (1 desktop, 1 laptop en alles van de kinderen) op Internet via WiFi, want er is geen netwerkkabel voorzien vanuit de kelder. Ik vrees dat er niet veel Wifi gaat overblijven in huis (gelijkvloers en eerste verdieping), omdat het Wifi-signaal vanuit de kelder door de betonvloer moet, met vloerverwarming erbovenop, en 't is ook niet op een centrale plaats in de kelder.
Zou ik dan toch niet beter de NTP2007 in huiskamer laten plaatsen, al is het (hoogstwaarschijnlijk) na een vertakking? Iemand goede raad? Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1156
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 64 keer
Uitgedeelde bedankjes: 50 keer

Re: Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor Sinna » 16 Okt 2017, 09:18

De NTP komt op de plaats waar nu dat bakje met Belgacom er op, hangt. Dat lijkt mij het intropunt te zijn en op andere plaatsen mag dit niet. Dat betekent echter niet dat je Fritz! ook daar moet staan. Die kan m.i. blijven staan waar deze nu staat. Vraag advies aan de technieker maar laat je niet met een kluitje in het riet sturen.
Computer(k)nul

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13171
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2069 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 580 keer
Contact:

Re: Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor philippe_d » 16 Okt 2017, 09:25

Je hebt het antwoord op jouw vraag al 2 keer zelf gegeven: wat je ook doet, vertakkingen zijn absoluut uit de boze

Albert Peetermans schreef:Die naar het gelijkvloers wordt ergens onder de vloer vermoedelijk vertakt, want wij hebben 2 van die muur-telefooningangen op het gelijkvloers.

Tracht dat eens uit te sluiten door deze 2 muurdozen te openen ...
Misschien loopt de kabel van de kelder eerst naar één van deze 2 muurdozen, en vandaar naar de andere.
Dat deze "ergens onder de vloer" vertakt wordt zou wel een zeer ongebruikelijke techniek zijn.

In dit geval kan die die doorverbinding ook uitschakelen, en kan je de modem boven laten staan (NTP2007 mag gerust in de kelder).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Albert Peetermans
Member
Member
Berichten: 69
Lid geworden op: 27 Jan 2012
Bedankt: 4 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor Albert Peetermans » 02 Nov 2017, 22:26

Ik ben erachter gekomen dat ik op het gelijkvloers slechts 1 Proximus muurdoos heb. (Opluchting alom.)
En die NTP2007 moest niet meer geplaatst worden, die hing al een jaar in de kelder.
Er is ondertussen een Proximus technieker gekomen voor de overschakeling van ADSL naar VDSL, en de lijn was niet helemaal in orde: er was iets mis met de aarding in de Proximus-kast verderop in de straat.
Ik wees hem op het feit (zie foto) dat er 2 kabels uit die NTP2007 komen, terwijl wij eigenlijk alleen 1 Internetverbinding hebben (en geen vaste telefoon). Waarop hij zei dat Proximus nog eens in huis moesten komen (voor die aarding) en dat ik dit probleem zeker aan de volgende technieker moest melden. Zo ziet het eruit:
Afbeelding

Ik denk dat de ene kabel (rechtsboven) naar het gelijkvloers gaat, en de andere naar de eerste verdieping (maar daar hebben we al lang geen Proximus meer nodig).
Als ik het goed begrepen heb op dit forum, zou onze Internetverbinding eigenlijk op de blauwe klem moeten staan, maar werkt het ook wel op de groene klem.
Ondertussen is dat probleem met die aarding in de kast verholpen (volgens Edpnet) zonder dat er een tweede Proximus technieker aan huis is gekomen. Maar ik sta nog wel steeds op een repair profiel. Nu vraag ik mij af of die TWEE uitgangen daarvoor verantwoordelijk zijn.. Ik dacht dat mijn repair profiel veroorzaakt werd door dat aardingsprobleem, maar misschien zijn het die twee uitgangen? Volgende week komt er een Edpnet-technieker langs met een nieuwe modem (mijn huidige is een Fritz 7360 en die houd ik dan als backup) en ik wil een beetje voorbereid zijn, want nadien komt er niemand meer! Moet ik vragen dat hij 1 van die 2 uitgangen afkoppelt? Ik heb er maar 1 nodig. Zou dat enig verschil maken?
Dit zijn mijn lijnwaarden:
Afbeelding
Bedankt bij voorbaat,
Bert.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1467
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 114 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor petrol242 » 02 Nov 2017, 22:40

Ja, die uitgangen op het groene blok zijn waarschijnlijk de rede dat je op repair gevallen bent. Dat is dus een dubbele aftakking.
Je hebt geen vaste lijn en de intro komt binnen op het zwarte blok, hoewel dat niet helemaal duidelijk is op de foto.
Maar indien zo kan je de fritzbox rechtstreeks op één van de RJ11 aansluitingen steken. Welke fritzbox heb je trouwens?

Of je kan wel via het groene blok doorschakelen, maar dan zonder aftakkingen.
Edpnet 85/30 vectoring met FritzBox 7360 (v1) met firmware 06.31
Voip uit: VoipTiger, ook mobiel
Voip-in : Edpnet
FritzFon MT-F
Nas4Free en Synology DS213
Good old Debian en Linux Mint
Visiosatschotel Vu+Duo met OpenPLi op Astra 19.2 23.5 en 28.2
Kabel TV Telenet

joriz
Pro Member
Pro Member
Berichten: 366
Lid geworden op: 13 Mei 2006
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor joriz » 02 Nov 2017, 23:17

De firmware versie op de Fritzbox 7360 kan een 2de reden zijn van het repair profiel. Enkel de Proximus goedgekeurde firmware versies zijn toegelaten.
Er zijn 2 hardware versies van het type 7360 vandaar ook verschillende firmwares.

7360 v1: http://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.fo ... e/belgium/ -> laatste versie 6.31
7360 v2: http://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.fo ... e/belgium/ -> laatste versie 6.52

Als je inlogd op de Fritzbox kan je de huidige firmware versie terugvinden.
Zie ook https://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=40708 hoe je een 7360 v1 kan onderschijden van een 7360 v2.

Daarnaast lijkt mij de dubbele aftakking ook een probleem zoals hierboven aangegeven.
Edpnet VDSL XL + Voip @ 100/30Mbit / Fritzbox 7490

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1494
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 214 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 168 keer

Re: Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor nickz » 03 Nov 2017, 00:36

Vertakkingen zijn enkel toegelaten op aansluitingen met een gefilterd telefoonsignaal. Dat zijn de twee RJ11-aansluitingen en het groene blok indien er een splitter in de NTP2007 zit (zo'n dikke 6-polige stekker). In dat geval komt het ongefilterde DSL-signaal op het blauwe blok en op de RJ11-aansluiting onderaan de splitter.

Indien er geen splitter (of 4-polige stekker) in de NTP2007 zit, dan komt het DSL-signaal op de RJ11-aansluitingen en het groene blok terecht. Als er dan vertakkingen zijn, krijg je signaalreflecties met storingen tot gevolg. Koppel dus de ongebruikte kabel van het groene blok los.

Verstuurd vanaf mijn Galaxy S7 met Tapatalk

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13171
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2069 keer
Recent bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 580 keer
Contact:

Re: Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor philippe_d » 03 Nov 2017, 09:12

petrol242 schreef:Ja, die uitgangen op het groene blok zijn waarschijnlijk de rede dat je op repair gevallen bent. Dat is dus een dubbele aftakking.

Niet waarschijnlijk, maar met zekerheid :)
Oplossing: uitzoeken welke kabel naar de modem gaat, de andere loskoppelen. En daarna een TBF (laten) uitvoeren.

nickz schreef:De firmware versie op de Fritzbox 7360 kan een 2de reden zijn van het repair profiel.

Neen.
Een repair profiel heeft niets met de modem te maken.
Bij een verkeerde modem/firmware krijg je een fall-back profiel.

Er is wel een groot verschil:
    - er bestaan tientallen repair profielen, afhankelijk van hoe groot het probleem is op de lijn. Dat zijn meestal wel VDSL2 profielen, maar met verminderde snelheden.
    - er bestaat maar 2 fall-back profielen:
      - een ADSL2+ (2.2 MHz) profiel van 7 mbps down/50 kbps up.
      - een ADSL1 (1.1 MHz) profiel van 1 mbps down (dit is het fallback profiel voor de lijnen waarop 1.1Mhz vectoring toegepast wordt)
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Albert Peetermans
Member
Member
Berichten: 69
Lid geworden op: 27 Jan 2012
Bedankt: 4 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Waar NTP2007 laten plaatsen?

Berichtdoor Albert Peetermans » 03 Nov 2017, 09:38

Bedankt allemaal, nu weet ik zeker wat er moet gebeuren maandag. Een "gewaarschuwd" man is er twee waard :-)
(Mijn modem is in orde, 7360 met 06.31 als firmware versie).


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: jayjay en 2 gasten