Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Gebruikersavatar
Nob
Erelid
Erelid
Berichten: 2932
Lid geworden op: 09 Sep 2002
Locatie: Belgium, Bever
Bedankt: 68 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer
Contact:

Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor Nob » 25 Jul 2017, 15:34

Ik heb een fritzbox 7360 v1.

Toen er op de centrale hier nog geen vectoring was, had ik een 16/4 profiel (zone 4 + dlm).

Na een tijdje Telenet te hebben gehad, ben ik onlangs (5 weken geleden) naar edpnet overgeschakeld.

Ondertussen blijk ik in zone 3 te zitten en is vectoring actief (30/5 profiel).

DLM is echter nog altijd niet langsgeweest (na dus +- 5 weken).
Volgens de edpnet helpdesk zou updaten van de firmware kunnen werken (maar ik kan dus niet meer updaten, aangezien ik V1 versie van de fritzbox heb).
Kan het dat DLM hierdoor zijn werk niet goed kan doen? Waarom had DLM dan wel zijn werk gedaan toen in nog in zone 4 zat (zonder vectoring)?

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3637
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1280 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor raf1 » 25 Jul 2017, 16:15

v1 met FRITZ!OS 6.31 moet perfect werken.
Je start dus best zelf eens DLM op door je lijnnummer door te geven op 0800 22 424
Binnen de 5 minuten ga je dan in de Fritz!Box-webinterface zien dat je verbinding wordt verbroken en na VDSL Training terug online komt.

Post daarna eens je lijnwaarden, dan kunnen we een inschatten hoe snel DLM je zal verhogen. Bij een goede signaalkwaliteit verhoogt DLM je binnen de 14 dagen.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1418
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor petrol242 » 25 Jul 2017, 16:56

DLM heeft bij mij perfect zijn werk gedaan, ook met actieve vectoring. Ik heb ook de v1 met de 06.31 firmware.
Edpnet 85/30 vectoring met FritzBox 7360 (v1) met firmware 06.31
Voip uit: VoipTiger, ook mobiel
Voip-in : Edpnet
FritzFon MT-F
Nas4Free en Synology DS213
Good old Debian en Linux Mint
Visiosatschotel Vu+Duo met OpenPLi op Astra 19.2 23.5 en 28.2
Kabel TV Telenet

Gebruikersavatar
Nob
Erelid
Erelid
Berichten: 2932
Lid geworden op: 09 Sep 2002
Locatie: Belgium, Bever
Bedankt: 68 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer
Contact:

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor Nob » 25 Jul 2017, 18:02

Bellen naar dat nummer heb ik (een tijdje geleden) al eens gedaan (en menu helemaal doorlopen en gewacht tot proximus zelf de lijn onderbrak).

Hier zijn m'n waarden:

Receive direction Send direction
Max. DSLAM throughput kbit/s 30000 5000
Min. DSLAM throughput kbit/s 10064 0
Attainable throughput kbit/s 50979 4566
Current throughput kbit/s 30000 4556
Seamless rate adaptation off off

Latency fast fast
Impulse noise protection 32 39
G.INP on on

Signal-to-noise ratio dB 17 6
Bitswap on on
Line attenuation dB 19 24

Profile 8b
G.Vector full full

Carrier record J43 J43

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1418
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor petrol242 » 25 Jul 2017, 22:00

Misschien laat DLM de verbinding wel zoals ze is nu?
Edpnet 85/30 vectoring met FritzBox 7360 (v1) met firmware 06.31
Voip uit: VoipTiger, ook mobiel
Voip-in : Edpnet
FritzFon MT-F
Nas4Free en Synology DS213
Good old Debian en Linux Mint
Visiosatschotel Vu+Duo met OpenPLi op Astra 19.2 23.5 en 28.2
Kabel TV Telenet

Gebruikersavatar
redman
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1404
Lid geworden op: 26 Okt 2005
Bedankt: 71 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor redman » 25 Jul 2017, 22:10

DLM kan er soms veel langer over doen. Ik heb bijna een half jaar er over gedaan om van 85Mb naar 100Mb te gaan.
AfbeeldingAfbeelding

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13099
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2052 keer
Recent bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 576 keer
Contact:

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor philippe_d » 25 Jul 2017, 22:46

Nob schreef: Receive direction Send direction
Max. DSLAM throughput kbit/s 30000 5000
Attainable throughput kbit/s 50979 4566
Current throughput kbit/s 30000 4556
Signal-to-noise ratio dB 17 6
Line attenuation dB 19 24


petrol242 schreef:Misschien laat DLM de verbinding wel zoals ze is nu?

Ik denk inderdaad dat dit het geval is.
Aan de waarden te zien valt mij volgende op:
  • Het basis profiel die hij kreeg (30/5) is zelfs te hoog voor deze lijn. De lijn kan geen 5 mbps upload aan, de modem synct dus aan het maximum wat de lijn aankan, namelijk 4.5 mbps upload.
  • Gevolg upload SNR van 6dB, en wellicht ook fouten en onderbrekingen (*)
  • Je zit dus wel in "zone 3", waar waarschijnlijk aan het "uiteinde" van zone 3 (ik bedoel niet qua afstand, maar de kwaliteit van de lijn)
Theoretsich kan DLM jou download verhogen naar 40 mbps, maar zou jouw upload profiel moeten verlagen naar 4 mbps

Ideaal zou dus zijn, als je een technieker vindt, die jouw lijn kan "overrulen" en op 40/4 vast zetten ...
Maar dat doen ze niet vlug, dus vrees ik - zoals petrol242 - dat je op 30/4.5 zal blijven :-( ...

(*) EDIT
Indien je last zou hebben van teveel resyncs (wegens lage upload SNR), kan je dat in de FritzBox gaan tweaken:
Je kan de upload slider (in stapjes) bewegen van max. performance naar max. stabibility.

Hiermee zal je SNR iets stijgen (vb naar 7dB) en je upload iets dalen (voorbeeld van 4.5 mbps naar 4.2 mbps).
Maar dat gaat de stabiliteit verhogen (alleen doen als je er last van hebt).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3637
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1280 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor raf1 » 26 Jul 2017, 09:13

Behoorlijk slechte lijnwaarden inderdaad.

Eventueel kan je je binnenbekabeling nog optimaliseren om net iets meer signaal op de Fritz!Box te krijgen.

Gebruikersavatar
capman
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 08 Sep 2014
Locatie: Beveren-waas
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor capman » 26 Jul 2017, 11:41

En hoe kan je de binnenbekabeling nog optimaliseren ? Bij mijn situatie komt de 'proximuskabel' in mijn garage.
Daar heb ik hem door verbonden via 'lusterklemmen' :-D (2 draadjes) naar mijn kelder in mijn woning , 15 meter verder, waar mijn
fritzbox 7490 staat. Deze is aangesloten op een ntp2007. Kan ik mijn lijnwaarden misschien nog iets verhogen door de lusterklemmen
te vervangen door iets anders ?
EDPNET VDSL , Synology DS414 NAS , Domoticz , Kodi , TV Vlaanderen , VOIP , Raspberry pi 's , Squeezeserver LMS ,
Fritz!box 7490 V06.52 , 85/15 profiel.

DIBO
Premium Member
Premium Member
Berichten: 662
Lid geworden op: 28 Mar 2009
Bedankt: 68 keer
Uitgedeelde bedankjes: 103 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor DIBO » 26 Jul 2017, 12:05

Best is de modem zo dicht mogelijk bij binnenkomende proximus kabel te zetten. Hoe korter de lijn voor de modem, hoe kleiner de kans op "slechte invloeden", na de modem speelt dat véél minder een rol. Kan je misschien tijdelijk modem even aansluiten in garage om te zien of er enig verschil is op de lijnwaarden (SNR). Als dat tijdelijk (of permanent) verplaatsen niet gaat of het levert geen verschil op, de lusterklem alvast vervangen door Scotchlok, na de koperdraadjes eerst proper te maken (eventuele oxidatie verwijderen). Kan goed zijn dat dit geen verbetering geeft, maar dan zijn de draadjes beter beschermd tegen toekomstige oxidatie (en mogelijke toekomstige verslechtering van lijnwaarden).
Zie topic voor meer info Modem verplaatsen

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3637
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1280 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor raf1 » 26 Jul 2017, 12:33

capman schreef:En hoe kan je de binnenbekabeling nog optimaliseren?

1) Kopereindjes van de Proximus-invoerkabel opschuren met licht schuurpapier tot het blinkt wanneer het koper er dof uitziet.
2) Het VDSL2-koperpaar van de Proximus-invoerkabel aansluiten op de zwarte klem van de NTP2007-wandcontactdoos
3) Koperpaar binnenkabel(UTP blauw/blauw-wit) aansluiten op de blauwe klem
4) RJ11-fiche knijpen op binnenkabel(UTP groen-wit/blauw/blauw-wit/groen) en rechtstreeks aansluiten op de VDSL2-modem

Je hebt dus idealiter slechts drie kabelverbindingen:
- Proximus-invoerkabel ==> NTP2007-wandcontactdoos
- NTP2007-wandcontactdoos ==> binnenkabel UTP
- binnenkabel UTP ==> VDSL2-modem

Je kan in principe ook rechtstreeks een RJ11-fiche op het binnenkomende VDSL2-koperpaar knijpen en dat in je modem steken. Signaaltechnisch gaat dat iets beter zijn, maar praktisch gezien is het nogal weinig flexibel en alleen compatibel met raw copper, vandaar de NTP2007-wandcontactdoos.

DIBO
Premium Member
Premium Member
Berichten: 662
Lid geworden op: 28 Mar 2009
Bedankt: 68 keer
Uitgedeelde bedankjes: 103 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor DIBO » 26 Jul 2017, 13:47

@raf1 'k moet toegeven dat jouw uitleg pak beter is dan mijn poging :-D :-D
raf1 schreef:en alleen compatibel met raw copper, vandaar de NTP2007-wandcontactdoos.
Edpnet zal toch vermoedelijk met raw copper zijn; veronderstel dat NTP2007 overblijfsel is van vroegere Belgacom aansluiting:
Nob schreef:Toen er op de centrale hier nog geen vectoring was, had ik een 16/4 profiel
Te bevestigen door TS of het raw copper is nu.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1418
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor petrol242 » 26 Jul 2017, 13:58

Edpnet is altijd raw copper. Geen telefoonlijn.
Desondanks hebben ze bij mij destijds een NTP2007 aansluiting gehangen bij activering van mijn Edpnet aansluiting. Maar de aansluiting werd nog door toenmalig Belgacom gedaan.
Edpnet 85/30 vectoring met FritzBox 7360 (v1) met firmware 06.31
Voip uit: VoipTiger, ook mobiel
Voip-in : Edpnet
FritzFon MT-F
Nas4Free en Synology DS213
Good old Debian en Linux Mint
Visiosatschotel Vu+Duo met OpenPLi op Astra 19.2 23.5 en 28.2
Kabel TV Telenet

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3637
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1280 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor raf1 » 26 Jul 2017, 14:06

DIBO schreef:veronderstel dat NTP2007 overblijfsel is

Neen, begrijp me niet verkeerd. De NTP2007-wandcontactdoos op de Proximus-invoerkabel is standaard procedure. Dit wordt door iedere VDSL2-provider geïnstalleerd als zogenaamd terminatiepunt van het Proximus-netwerk.

Aansluitmethodes zonder NTP2007 zijn op eigen risico.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13099
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2052 keer
Recent bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 576 keer
Contact:

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor philippe_d » 26 Jul 2017, 16:36

capman schreef:En hoe kan je de binnenbekabeling nog optimaliseren ? Bij mijn situatie komt de 'proximuskabel' in mijn garage.
Daar heb ik hem door verbonden via 'lusterklemmen' :-D (2 draadjes) naar mijn kelder in mijn woning , 15 meter verder, waar mijn
fritzbox 7490 staat. Deze is aangesloten op een ntp2007. Kan ik mijn lijnwaarden misschien nog iets verhogen door de lusterklemmen
te vervangen door iets anders ?

Mijn ervaring is dat de binnenbekabeling (aantal meter, aantal verbindingen) niet zoveel uitmaakt, zolang je maar geen aftakkingen hebt.
Aftakkingen (stubs), hoe klein ook, zijn zeer nefast voor de SNR - en kunnen ook een repair profiel veroorzaken.

Een goede binnenbekabeling kan een marginale verbetering van je lijn brengen, die nooit genoeg zal zijn om jou een hoger profiel te geven.
15 meter meer of minder, een NTP ertussen of niet ... peanuts als je eens zou vergelijken met het stuk kabel vanaf de ROP tot bij je thuis (lengte, toestand van de kabel, aantal keer gelast en/of hersteld ...)

DIBO schreef:kan je misschien tijdelijk modem even aansluiten in garage om te zien of er enig verschil is op de lijnwaarden (SNR)

Dat is een zeer goed advies.
Als je hier een aanzienlijke verbetering krijgt, is het teken dat er iets serieus mis is met je binnenbekabeling.
Aftakkingen zijn dikwijls onzichtbaar: soms weet je niet hoe die kabel loopt vanuit jouw kelder naar jouw living, en waar hij onderweg, achter een of andere kast, of in de gyproc wand, (onvakkundig) werd onderbroken of afgetakt voor een tweede telefoontoestel :-( .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1418
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor petrol242 » 26 Jul 2017, 18:31

philippe_d schreef:Mijn ervaring is dat de binnenbekabeling (aantal meter, aantal verbindingen) niet zoveel uitmaakt, zolang je maar geen aftakkingen hebt.


Inderdaad. Eén aftakking en vectoring is dada.
Edpnet 85/30 vectoring met FritzBox 7360 (v1) met firmware 06.31
Voip uit: VoipTiger, ook mobiel
Voip-in : Edpnet
FritzFon MT-F
Nas4Free en Synology DS213
Good old Debian en Linux Mint
Visiosatschotel Vu+Duo met OpenPLi op Astra 19.2 23.5 en 28.2
Kabel TV Telenet

Gebruikersavatar
Nob
Erelid
Erelid
Berichten: 2932
Lid geworden op: 09 Sep 2002
Locatie: Belgium, Bever
Bedankt: 68 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer
Contact:

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor Nob » 26 Jul 2017, 22:40

Ik woon in een nieuwbouwwoning, en de modem staat zo goed als aan de lijn waar alles binnenkomt. Dus het zou mij verbazen als mijn binnenbekabeling slecht zou zijn. Koper opschuren enzo zijn denk ik dan ook niet echt nuttig of wel?

Ik heb nog nooit een "unrecoverable error" gezien in de admin interface van mijn fritzbox, dus mijn lijn is wel stabiel (internet gaat ook vlot en valt nooit weg).

Verder dacht ik dat DLM onafhankelijk van upload/download werkt en had ik dus wel gehoopt op een verbetering van mijn download (van 30 naar 50 Mbit ofzo).

DIBO
Premium Member
Premium Member
Berichten: 662
Lid geworden op: 28 Mar 2009
Bedankt: 68 keer
Uitgedeelde bedankjes: 103 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor DIBO » 26 Jul 2017, 23:31

Nob schreef:Ik woon in een nieuwbouwwoning, en de ....

@nob, jouw topic is even gekaapt geweest zonder dat ik er erg in had en info gemixt werd.... Dus voor jou geen lusterklemmen te vervangen of koper op te schuren :-) Dat was voor @capman. En of hij nu al dan niet bij Edpnet zit met raw copper, weet ik nu ook even niet meer...

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13099
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2052 keer
Recent bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 576 keer
Contact:

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor philippe_d » 27 Jul 2017, 07:52

Nob schreef:Verder dacht ik dat DLM onafhankelijk van upload/download werkt en had ik dus wel gehoopt op een verbetering van mijn download (van 30 naar 50 Mbit ofzo).

Dat is correct, maar op een download van 50 Mbps moet je niet rekenen, 40 Mbps zit er wel in.

Volgens mij moet je gewoon nog wat geduld hebben, meer kan je niet doen.

Een lijntest (laten) uitvoeren zal DLM terug opstarten, maar dan begint de cyclus terug, dus ook weer wachten ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
capman
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 08 Sep 2014
Locatie: Beveren-waas
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor capman » 29 Jul 2017, 09:05

DIBO schreef:Best is de modem zo dicht mogelijk bij binnenkomende proximus kabel te zetten. Hoe korter de lijn voor de modem, hoe kleiner de kans op "slechte invloeden", na de modem speelt dat véél minder een rol. Kan je misschien tijdelijk modem even aansluiten in garage om te zien of er enig verschil is op de lijnwaarden (SNR).


Okee, ik heb ondertussen even de modem aangesloten in de garage waar de proximus kabel binnen komt. Hieronder de verschillen:

Fritzbox in garage.
fritzbox garage.JPG


Fritzbox in kelder. (15m verder)
fritzbox kelder.JPG


Misschien toch het overwegen waard om zo mischien op een 80/20 profiel te komen :?

PS. - Sorry voor het 'hacken' van dit onderwerp , ik had misschien beter een nieuw aangemaakt :oops:
EDPNET VDSL , Synology DS414 NAS , Domoticz , Kodi , TV Vlaanderen , VOIP , Raspberry pi 's , Squeezeserver LMS ,
Fritz!box 7490 V06.52 , 85/15 profiel.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13099
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2052 keer
Recent bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 576 keer
Contact:

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor philippe_d » 29 Jul 2017, 12:41

Ik moet dus mijn mening herzien in verband met de marginale invloed van 15 meter meer of minder binnenbekabeling :oops: .
Jouw lijnwaarden zijn méér dan marginaal verbeterd!
    - SNR 2dB toegenomen.
    - verzwakking 1-2 dB verbeterd (downl/upload).
    - download max van 98 mbps naar 105 mbps.
    - max upload van 23.5 mbps naar 26.3 mbps
Er zaten dus blijkbaar toch wat zwakke schakels in deze binnenbekabeling :-( ...
DLM mg jou gerust naar 85/20 brengen :-) ...
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
capman
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 08 Sep 2014
Locatie: Beveren-waas
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor capman » 29 Jul 2017, 13:32

Staat ondertussen al terug in mijn kelder waar mijn lokaal netwerk start (switch, nas, ...). Ook voor mijn wlan binnenshuis. :?
De kabel die de verbinding maakt van garage naar kelder is een 'Belden 1583E U/UTP Cat 5e 100 Ohm'. Blijkbaar zit op deze kabel dan toch enige verlies. Ik zal eens proberen met een Cat6 UTP kabel. Kijken of ik hiermee geen al te groot verlies krijg.
In de garage komt dan de NTP2007 waarop de proximuskabel wordt aangesloten (a,b). En van daaruit een utp rechtreeks verbonden met mijn fritzbox , zoals 'raf1' enkele posts terug vermelde. Weet niet of ik dan nog VOIP heb ? Waarschijnlijk moet ik dan nog 2 draadjes aansluiten op het groene blokje heb ik hier op het forum ergens gelezen. Alvast iedereen bedankt voor mij op weg te zetten :-D
Mocht dit gedaan zijn post ik mijn bevindingen hier wel.
EDPNET VDSL , Synology DS414 NAS , Domoticz , Kodi , TV Vlaanderen , VOIP , Raspberry pi 's , Squeezeserver LMS ,
Fritz!box 7490 V06.52 , 85/15 profiel.

Gebruikersavatar
James.
Premium Member
Premium Member
Berichten: 563
Lid geworden op: 20 Okt 2008
Bedankt: 34 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor James. » 29 Jul 2017, 14:20

Kunt ook altijd uw Fritz!Box gebruiken als modem-only (PPPoE passthrough of 'bridge mode', hoe het ook heet) en uw router en draadloos toegangspunt elders plaatsen. Dan kan de modem staan waar de draad binnenkomt en is er geen last van verlies door binnenbekabeling.

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1418
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Locatie: Brasschaat
Bedankt: 107 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor petrol242 » 30 Jul 2017, 13:39

capman schreef:...Weet niet of ik dan nog VOIP heb ? Waarschijnlijk moet ik dan nog 2 draadjes aansluiten op het groene blokje heb ik hier op het forum ergens gelezen...


Voip is pure data via het internet. Als je internetverbinding ok is, heb je dus voip. Geen extra aansluitingen nodig.
Edpnet 85/30 vectoring met FritzBox 7360 (v1) met firmware 06.31
Voip uit: VoipTiger, ook mobiel
Voip-in : Edpnet
FritzFon MT-F
Nas4Free en Synology DS213
Good old Debian en Linux Mint
Visiosatschotel Vu+Duo met OpenPLi op Astra 19.2 23.5 en 28.2
Kabel TV Telenet

Gebruikersavatar
capman
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 08 Sep 2014
Locatie: Beveren-waas
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor capman » 30 Jul 2017, 15:52

@Petrol: Bedankt voor deze info.

Ik heb ondertussen mijn fritzbox in mijn kelder aangesloten met een utp 6 kabel volgens dit principe.
https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=44&t=50434#p708044
Alsook de groen/groen+wit zoals philippe_d zei >>> https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=44&t=50434#p708074

Hier de resultaten.
kelder-netwerk.JPG


Ik denk dat dit de beste oplossing is voor mij. Zowel wat betreft lan als wlan.

Nu wachten wat DLM hiervan gaat vinden. :wink: En wachten ..... :roll:
EDPNET VDSL , Synology DS414 NAS , Domoticz , Kodi , TV Vlaanderen , VOIP , Raspberry pi 's , Squeezeserver LMS ,
Fritz!box 7490 V06.52 , 85/15 profiel.

Gebruikersavatar
capman
Starter
Starter
Berichten: 16
Lid geworden op: 08 Sep 2014
Locatie: Beveren-waas
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Fritzbox 7360 v1 - wel vectoring, geen dlm?

Berichtdoor capman » 23 Sep 2017, 12:33

Na het lange wachten , heb ik een ticket geopend bij edpnet met de vraag of ze een TBF test willen uitvoeren.
Na een 2-tal weken kreeg ik deze mail.

Code: Selecteer alles

Beste,
Bij deze willen we u vriendelijk melden dat de "TBF" test op uw lijn succesvol afgerond is.
Uw snelheid werd vastgezet op: 85/15 mbps.
Ticket wordt gesloten.
We wensen u alvast een prettig weekend.


Met dit als resultaat:
85_15.JPG


Bedankt EDPnet !
EDPNET VDSL , Synology DS414 NAS , Domoticz , Kodi , TV Vlaanderen , VOIP , Raspberry pi 's , Squeezeserver LMS ,
Fritz!box 7490 V06.52 , 85/15 profiel.


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten