Zelf installatie edpnet

Gebruikersavatar
7zp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 Jul 2008
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Zelf installatie edpnet

Berichtdoor 7zp » 09 Apr 2019, 20:20

Had gisteren een email gekregen dat mijn lijn geactiveerd zou zijn, dus dacht ik vanavond om mijn modem te plaatsen en installeren.
Aangezien hier nog geen TF2007 geplaatst is ben ik deze gaan halen in een Proximus winkel.

Nu zit ik met de vraag welke koper paren ik van deze bundel moet aansluiten op de a/b.
IMG_20190409_200104563.jpg
Telefoon kabels


Nu ook ben ik vergeten om een DSL splitter plug mee te nemen. Maar kan ik bijvoorbeeld de DSL kabel op mijn fritzbox rechtstreeks aansluiten op de TF2007?
IMG_20190409_200259907_crop.jpg
TF2007


Dank bij voorbaat,
G

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 366
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 224 keer
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor Joachim » 09 Apr 2019, 21:07

Wit/blauw op ab, geen filter nodig

Retroglide
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 12 Jun 2013
Bedankt: 10 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor Retroglide » 09 Apr 2019, 22:16

Is toch te zien hoe deze vvt kabel aangesloten is aan de invoerkabel van buiten? Kan toch ook het andere paar zijn. Makkelijkste manier is kijken op welk paar je rond de 45V DC spanning hebt.

Gebruikersavatar
7zp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 Jul 2008
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor 7zp » 10 Apr 2019, 16:30

Heb hier geen multimeter liggen om na te meten. Heb wit/blauw aangesloten.
Maar nu heb ik het volgende probleem, als ik de kabel test doe op de modem krijg ik afwisselend twee resultaten.
kabeltest.png

kabeltest2.png


Die 16 meter zal ongeveer hier zijn in de kelder van mijn appartements-gebouw.
IMG_20190410_162309985.jpg


En ik krijg ook geen lijnwaarden.
dsl.png

vasonline
Pro Member
Pro Member
Berichten: 303
Lid geworden op: 25 Aug 2007
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 112 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor vasonline » 10 Apr 2019, 17:23

Hoi,

Het kastje beneden in de kelder, is een klemmenbord.
Beneden, in de kelder uw blauw/witte paar zoeken uit de vvt kabel van uw appartement.
Proberen te achterhalen welk binnenkomend paar, van de introkabel(de dikke kabel) uw abbonement op zit.

Je zou de Fritz box ook even (als test) beneden kunnen aansluiten
om te zien op welk koperpaar er sync is)

De juiste paren, dan met elkaar doorverbinden op het klemmenbord.

Indien er andere huurders ook op dit klemmenbord zijn aangesloten,
dan is het aangeraden voorzichtig zijn met aanpassingen. (kwestie van niet iemand
zonder internet of telefoon te zetten)
Ik tel ongeveer(?) een zes tal kabels aan de linkerzijde van het kastje.

Groetjes

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14698
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2523 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 694 keer
Contact:

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor philippe_d » 10 Apr 2019, 18:34

7zp schreef:Heb hier geen multimeter liggen om na te meten. Heb wit/blauw aangesloten.
Maar nu heb ik het volgende probleem, als ik de kabel test doe op de modem krijg ik afwisselend twee resultaten.
...
Die 16 meter zal ongeveer hier zijn in de kelder van mijn appartements-gebouw.

Er zijn maar 2 mogelijkheden:
    - ofwel is jouw lijn aangesloten op het andere paar (paars/groen).
    - ofwel ben je helemaal niet aangesloten (ontkoppeld van de intro in de kelder).
Ik zou beginnen met eens het andere paar te testen.

vasonline schreef:Beneden, in de kelder uw blauw/witte paar zoeken uit de vvt kabel van uw appartement.
Proberen te achterhalen welk binnenkomend paar, van de introkabel (de dikke kabel) uw abonnement op zit.

Ik denk niet dat het de bedoeling is dat je als klant zelf rommelt in dat Proximus aansluitdoosje :wink: .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
7zp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 Jul 2008
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor 7zp » 10 Apr 2019, 20:34

Ondertussen een multimeter ter beschikking, op geen enkele combinatie van de kabels 45 VDC te bespeuren.

Morgen overdag kan zal ik eens (voorzichtig) een kijkje nemen in de contactdoos in de kelder. Ookal is dat niet aangeraden, maar ik heb geen zin om xx euro te betalen aan een technieker voor iets banaal als een koperpaar aan te sluiten.

edit:
IMG_20190410_204118329.jpg
IMG_20190410_204028752.jpg
IMG_20190410_204011169.jpg

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14698
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2523 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 694 keer
Contact:

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor philippe_d » 11 Apr 2019, 09:05

Op deze foto's zie je duidelijk de Proximus invoerkabel (rechts) van 6 paar, en de kabels naar de verschillende appartementen.
    - op de 2 binnenste klemmenrijen heb je 6 vijsjes (genummerd van 1-6).
    - op de 2 buitenste heb je 7 vijsjes: het onderste vijsje telt niet mee (aarding).
    - je hebt dus 6 paar: 2 vijsjes schuin naast elkaar vormen telkens één paar.
Ik ga ervan uit dat alle draadjes van de invoerkabel aangesloten zijn, daar mag je niet aankomen

Ontwar de wirwar een beetje aan de linkerkant (aftakkabels) en kijk op welke vijsjes geen kabel aangesloten is.
Met een multimeter vind je misschien jouw paar.
Zorg ervoor dat je niemand van je buren afsluit!

Tracht dan ook de kabel te vinden die naar je appartement loopt. Misschien herken je de kabel (aan de kleuren van de paren, of soort kabel). Anders kan je in je appartement één paar kortsluiten (vb paars-groen) en beneden met de multimeter kijken op welke kabel je die kortsluiting meet (ohmmeter).

Misschien is hier op het Forum een vriendelijke Proximus technieker die aan de hand van jouw circuit-ID of lijnnummer kan opzoeken op welk paar jouw aansluiting zit. Tenzij EDPnet ook over die info beschikt.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
Joachim
ISP Staff
ISP Staff
Berichten: 366
Lid geworden op: 24 Nov 2004
Twitter: jslabbaert
Locatie: Sinaai-Waas
Bedankt: 224 keer
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor Joachim » 11 Apr 2019, 09:18

Wij kunnen dit normaalgezien ook nakijken idd.

Gebruikersavatar
7zp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 Jul 2008
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor 7zp » 11 Apr 2019, 16:22

Het is verholpen, Belgacom zat toevallig vandaag ook in de straat te werken, één van die mannen is de bekabeling komen nakijken en de interne bekabeling van mijn appartement (linkerkant van het bakje) was fout aangesloten.

sscreen2.png
sscreen1.png


Zijn dit goede lijnwaarden trouwens? Zal ik de 100/40 halen na vectoring?

Nu raar, ofwel is mijn multimeter kapot, maar als ik de voltage nameet op het koperpaar krijg ik 0V te zien?

Gebruikersavatar
depeje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 600
Lid geworden op: 22 Jan 2011
Locatie: Herent
Bedankt: 27 keer
Uitgedeelde bedankjes: 135 keer
Contact:

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor depeje » 11 Apr 2019, 17:31

Staat die multimeter misschien op AC?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14698
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2523 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 694 keer
Contact:

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor philippe_d » 11 Apr 2019, 18:49

7zp schreef:Zijn dit goede lijnwaarden trouwens? Zal ik de 100/40 halen na vectoring?

Dat zijn zeer goede lijnwaarden (100m van de ROP) :-D
Van zodra vectoring actief wordt (nà een TBF?) kom je op 70/30.
Daarna zal DLM je verhogen, waarschijnlijk naar 100/35.

Misschien nog eens je lijnwaarden posten nadat je op vectoring komt?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
7zp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 Jul 2008
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor 7zp » 11 Apr 2019, 23:17

Leuk om te horen, en zal ik zeker doen.

depeje schreef:Staat die multimeter misschien op AC?

Neenee, dc.

vasonline
Pro Member
Pro Member
Berichten: 303
Lid geworden op: 25 Aug 2007
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 112 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor vasonline » 14 Apr 2019, 14:36

7zp schreef:Leuk om te horen, en zal ik zeker doen.

depeje schreef:Staat die multimeter misschien op AC?

Neenee, dc.


Hoi,

*edit*
Zelf eens gemeten hier, op de NTP2007.
- FritzBox's stekker even uitgetrokken.
- Voltmeter op DC er in.

De 45V spanning staat er enkel als er een analoog telefoontoestel is aangesloten op de NTP2007.
De lijn is is dan "on hook" dwz de hoorn ligt op de haak.
https://en.wikipedia.org/wiki/On-_and_Off-hook
Zonder aangesloten telefoontoestel kan ik geen betekenisvolle spanning meten.
Met aangesloten telefoontoestel, en hoorn op de haak: 45V

https://www.quora.com/What-is-the-line- ... phone-line

Maar het maakt eigenlijk verder niet uit - > uw installatie werkt en ziet er goed uit!

Gebruikersavatar
7zp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 Jul 2008
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor 7zp » 18 Apr 2019, 21:16

Weer iets bijgeleerd :-D

Een weekje verder en heb ondertussen 70/30.

aaa1.png
aaaa2.png

Gebruikersavatar
7zp
Plus Member
Plus Member
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 Jul 2008
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor 7zp » 01 Mei 2019, 18:05

Sinds enkele dagen 100/30.
a31.png
a32.png

Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3636
Lid geworden op: 18 Okt 2003
Locatie: Hasselt
Bedankt: 72 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 350 keer

Re: Zelf installatie edpnet

Berichtdoor AnD » 02 Mei 2019, 11:00

Gelukzak ;)


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten