Netflix op Proximus decoder via eigen PPPoE

vverbeke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 374
Lid geworden op: 19 Mei 2009
Locatie: Avelgem
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Netflix op Proximus decoder via eigen PPPoE

Berichtdoor vverbeke » 13 Nov 2017, 09:03

Ik heb momenteel een Fritzbox die dienstdoet als router en zijn eigen PPPoE verbinding opzet. De Fritzbox is niet whitelisted, dus ik gebruik de BBox3 als modem. Voor Netflix gebruiken we de Proximusdecoder waardoor zowel de Fritzbox als de bbox hun PPPoE verbinding opzetten. Allemaal niet zo erg, Proximus moet maar niet met die onnozele whitelisting werken, maar ik wil daar graag eens wat mee prutsen, gewoon omdat het kan :-D . Zou het niet mogelijk zijn met een managed switch die connectie heeft met de bbox én de fritzbox, de "tv connectie" van de bbox te gebruiken gecombineerd met de internetconnectie van de fritzbox? Het hangt er waarschijnlijk van af over welke VLANs dat gaat en wat er gebeurt wat betreft DHCP. Iemand die mij kan vertellen wat via welke VLANs verloopt? (TV en internet, eventueel andere zaken) Iemand die al zo'n setup werkende heeft gekregen?
@home: VDSL 100/6 • @work: fiber 50/50 + VDSL 70/10

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3791
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 237 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 69 keer

Re: Netflix op Proximus decoder via eigen PPPoE

Berichtdoor jackho » 13 Nov 2017, 09:15

VLAN10 Internet (Wan PPPoe) + FON
VLAN20 VoIP (+softw. update +modem management (TR-069)
VLAN30 IPTV
 

vverbeke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 374
Lid geworden op: 19 Mei 2009
Locatie: Avelgem
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Netflix op Proximus decoder via eigen PPPoE

Berichtdoor vverbeke » 13 Nov 2017, 09:39

Krijgt de decoder internet door als tagged VLAN10? Of gebruikt de bbox intern die VLAN 10 maar gebruikt hij die voor de untagged pakketten?

Config zou dan kunnen zijn, als ik het goed heb:
poort naar fritzbox: access poort untagged wordt VLAN 10 op de switch
poort naar bbox: trunk poort VLAN 1 untagged + VLAN30 tagged
poort naar decoder: trunk poort VLAN 1 untagged + VLAN 10 tagged + VLAN 30 tagged

't Is maar een gok.
@home: VDSL 100/6 • @work: fiber 50/50 + VDSL 70/10

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13168
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2067 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 580 keer
Contact:

Re: Netflix op Proximus decoder via eigen PPPoE

Berichtdoor philippe_d » 13 Nov 2017, 09:53

jackho schreef:VLAN10 Internet (Wan PPPoe) + FON
VLAN20 VoIP (+softw. update +modem management (TR-069)
VLAN30 IPTV 

Dit zijn de VLANs die Proximus gebruikt op de VDSL verbiniding
Welke VLAN's jij gebruikt op je intern netwerk (managed switch) heeft hiermee niets te maken, je kan die willekeurig kiezen...

Die externe VLAN's komen ook niet verder dan de B-box:
  • over VLAN10 krijgt de B-box een publiek IPv4/IPv6 adres (via PPPoE), verkeer wordt gerouted naar de lokale netwerk apparaten.
  • over VLAN20 krijgt de B-box een privaat IPv4 adres van de management server (via IPoE).
  • over VLAN30 krijgt de B-box één privaat IPv4 adres van de IPTV server, het verkeer wordt gerouted naar de decoders (192.168.1.64 e.v.). Dit laatste in tegenstelling tot de "bridge" mode, waar iedere decoder een privaat IP adres krijgt van de IPTV server (bridged naar VLAN30).
Het is mij niet duidelijk op welke basis de B-box het verkeer van de decoders kan splitsen tussen internet (Netflix) en IPTV.
De b-box is als het ware een dual-WAN router, die de trafiek, op basis van bepaalde regels (?), kan splitsen tussen de 2 VLAN's.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3688
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1288 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer

Re: Netflix op Proximus decoder via eigen PPPoE

Berichtdoor raf1 » 13 Nov 2017, 09:59

De Bbox3 gebruikt DHCP option 60 om de Proximus-decoder van een "speciale configuratie" te voorzien.

In Nederland doet KPN ongeveer hetzelfde:
http://kpn.gebruikers.eu/forum/viewthre ... post_19048
http://netwerkje.com/routed-iptv

Wat bij KPN als VLAN 6 wordt aangegeven moet je voor Proximus naar VLAN 10 wijzigen. Wat bij KPN als VLAN 4 wordt aangegeven moet je bij Proximus naar VLAN 30 wijzigen.

Het verkeer op een standaard BBox3-Proximus v5 configuratie eens bestuderen via Wireshark kan nuttig zijn om dezelfde configuratie te kunnen implementeren op een Fritz!Box.

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1806
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 154 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 21 keer

Re: Netflix op Proximus decoder via eigen PPPoE

Berichtdoor Tomsworld » 13 Nov 2017, 21:50

Eigenlijk konden we op de bbox2 dat beter onderzoeken daar hebben we toegang tot de routing tabel.
Provider: Belgacom comfort VDSL2 100/20 Vectoring & DLM enabled ( Abbo 100/6 ) + Telenet Bussiness 240 ( Test )
Netwerk: BBox3 (Sagem), Unifi Edgerouter Lite, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + switches Voip: Voip Ovh + 3*net
Tv: BGC TV met decoder v4 + v5


Terug naar “Proximus (Belgacom, Skynet)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten