Latency naar eerste hop VDSL2

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 26 Aug 2017, 09:11

Ik heb Proximus/Belgacom VDSL2 internet, Maxi abonnement.
Ik heb dit vroeger nooit opgemerkt, maar nu ik voor het werk naar een cloud service moet, waar lage latency belangrijk is, zie ik dat de latency naar de eerste hop voorbij mijn BBOX2, +/- 24 ms bedraagt. Ik vind dit nogal veel, en wat dus zorgt voor een vrij hoge latency naar alles, zelfs naar de DNS servers van Proximus.
Hieronder een traceroute naar Proximus DNS:

Code: Selecteer alles

Tracing route to dnspool041.isp.belgacom.be [195.238.2.21]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  10.0.0.254
  2    26 ms    24 ms    24 ms  193.202-4-62.wifi-dyn.isp.proximus.be [62.4.202.193]
  3    25 ms    27 ms    24 ms  ae-62-100.iarstr4.isp.belgacom.be [91.183.241.240]
  4    46 ms    25 ms    25 ms  ae-13-1000.ibrstr5.isp.belgacom.be [91.183.246.112]
  5    27 ms    24 ms    26 ms  ae-11-1000.idrstr2.isp.belgacom.be [91.183.246.105]
  6    27 ms    26 ms    25 ms  lag-60-1000.pepfia02gam1.isp.belgacom.be [91.183.240.1]
  7    25 ms    29 ms    25 ms  dnspool041.isp.belgacom.be [195.238.2.21]


Weet iemand of dit normaal gedrag is (voor VDSL2)? En of hier iets aan te doen valt? Eventueel upgraden naar BBOX3? Hoewel ik dat liever niet zou doen, omdat de instelmogelijkheden beperkter zijn. Of een VDSL2 router plaatsen en die de PPPOE sessie laten opzetten?

Weet niet of het handig is, maar hieronder mijn VDSL2 statistieken:

Code: Selecteer alles

VDSL Version   Firmware-VTU-R:9.5.7.13IK105012 Time Nov 18 2014, 20:09:20
VDSL line status         SHOWTIME
Downstream Training Margin:    16.5 dB
Downstream line rate      60176 kbps
Upstream line rate         10064 kbps
TX total power            -15.4 dbm
Downstream delay         7.7 ms
Upstream delay            8.7 ms


Bedankt voor jullie inzichten.

lanadekat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 566
Lid geworden op: 23 Aug 2013
Bedankt: 44 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 21 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor lanadekat » 26 Aug 2017, 09:43

Mijn ping leek lager te zijn met vectoring dus een bbox3 zal waarschijnlijk wel helpen.
Laatst gewijzigd door lanadekat op 26 Aug 2017, 19:48, 1 keer totaal gewijzigd.

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3793
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 237 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 69 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor jackho » 26 Aug 2017, 10:02

Eens gekeken naar het resultaat met mijn bbox3/VDSL2 en het is iedere keer 11ms (vanaf hop 3).
Laatst gewijzigd door jackho op 26 Aug 2017, 19:11, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Patje
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3234
Lid geworden op: 03 Sep 2003
Locatie: (Ledegem)West vlaanderen
Bedankt: 67 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 162 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor Patje » 26 Aug 2017, 18:17

Hier ook getest, kom uit op 11 ms
Bbox 3 vdsl2.
Intel® i3-4150 Dual-Core @3,5 GHZ. Ram: 16 GB. HD 1 TB || Windows 10 Home X64 || GSM Huawei Y6 4G Mobile Vikings
Afbeelding Afbeelding
Pro⌘imus Internet + TV Pack. BBOX-3 S. 100/30. Zone 2 Vectoring. http://www.speedtest.net/result/6628660827.png

liber!
Premium Member
Premium Member
Berichten: 573
Lid geworden op: 09 Apr 2006
Twitter: nathan_gs
Bedankt: 43 keer
Uitgedeelde bedankjes: 77 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor liber! » 26 Aug 2017, 19:11

Een ping (wired):

Code: Selecteer alles

PING dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21) 56(84) bytes of data.
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=1 ttl=249 time=8.24 ms
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=2 ttl=249 time=7.76 ms
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=3 ttl=249 time=8.20 ms
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=4 ttl=249 time=6.70 ms
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=5 ttl=249 time=7.17 ms
^C
--- dnspool041.isp.belgacom.be ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4007ms
rtt min/avg/max/mdev = 6.707/7.619/8.244/0.601 ms

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13174
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2070 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 582 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor philippe_d » 26 Aug 2017, 21:11

Fritzbox 7490 als VDSL2 modem

Code: Selecteer alles

Tracing route to dnspool041.isp.belgacom.be [195.238.2.21]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  fritz.box [192.168.178.1]
  2     7 ms     7 ms     7 ms  1.201-4-62.wifi-dyn.isp.proximus.be [62.4.201.1]
  3     8 ms     8 ms     8 ms  ae-73-100.iarstr3.isp.belgacom.be [91.183.242.124]
  4    10 ms     8 ms     8 ms  ae-12-1000.ibrstr5.isp.belgacom.be [91.183.246.108]
  5     8 ms    10 ms     8 ms  ae-11-1000.idrstr2.isp.belgacom.be [91.183.246.105]
  6     9 ms     9 ms     9 ms  lag-60-1000.pepfia02gam1.isp.belgacom.be [91.183.240.1]
  7     9 ms     9 ms     9 ms  dnspool041.isp.belgacom.be [195.238.2.21]

Trace complete.


.conne. schreef:Weet iemand of dit normaal gedrag is (voor VDSL2)? En of hier iets aan te doen valt? Eventueel upgraden naar BBOX3? Hoewel ik dat liever niet zou doen, omdat de instelmogelijkheden beperkter zijn. Of een VDSL2 router plaatsen en die de PPPOE sessie laten opzetten?

Wat is een VDSL2 router?
Vervang je Bbox2 maar vlug door een BBox3 (of een alternatieve goedgekeurde VDSL2 modem)!
Welke instelmogelijkheden heb je in de Box-2, die je in een B-box3 zou missen?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 928
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 88 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor petzl » 26 Aug 2017, 21:31

Vergeet niet dat er tussen uw router en de eerste hop nog tal van andere routers zitten welke je niet kan zien.
Afbeelding

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 29 Aug 2017, 13:40

Bedankt iedereen voor de reacties! Conclusie is duidelijk; BBOX2 vervangen.

philippe_d schreef:Wat is een VDSL2 router?
Vervang je Bbox2 maar vlug door een BBox3 (of een alternatieve goedgekeurde VDSL2 modem)!
Welke instelmogelijkheden heb je in de Box-2, die je in een B-box3 zou missen?


Ik bedoelde dus een VDSL2 modem. ;) Kan je de Fritz!Box ook gebruiken zonder een BBOX3 te moeten gebruiken als bridge modem?

GuntherDW
Pro Member
Pro Member
Berichten: 352
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor GuntherDW » 29 Aug 2017, 18:25

Dat kan je gerust, maar is een beetje nefast indien het zonder kan.
Waarom een BBox3 huren/kopen terwijl (indien de modem whitelisted is) je hem ook gewoon direct kan aansluiten?

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1494
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 214 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 168 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor nickz » 29 Aug 2017, 18:40

.conne. schreef:Kan je de Fritz!Box ook gebruiken zonder een BBOX3 te moeten gebruiken als bridge modem?

Ja dat kan, als het een FRITZ!Box 3490, 7360, 7430 of 7490 is waarop een door Belgacom goedgekeurde firmwareversie draait.

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 29 Aug 2017, 19:45

GuntherDW schreef:Dat kan je gerust, maar is een beetje nefast indien het zonder kan.
Waarom een BBox3 huren/kopen terwijl (indien de modem whitelisted is) je hem ook gewoon direct kan aansluiten?


Bedoelde dus zonder BBOX3, maar denk niet dat ik betaal voor mijn modem. En die kan toevallig kapot gaan hé.. ;)

nickz schreef:Ja dat kan, als het een FRITZ!Box 3490, 7360, 7430 of 7490 is waarop een door Belgacom goedgekeurde firmwareversie draait.


OK bedankt. Heb een 7490 besteld!

Toch nog een vraag: werkt de Proximus decoder dan gewoon zonder BBOX3, op de Fritz!Box?

Edit: heb dit topic gevonden waar dit bevestigd lijkt:
https://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=46708

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 16 Sep 2017, 13:58

Ondertussen de 7490 kunnen installeren. Kwam met firmware 6.83, heb optie aangezet om vorige DSL driver te gebruiken, zoals hier op het forum aangegeven.
Maar mijn latency is voorlopig nog niet veel veranderd.

Hieronder een paar screenshots van de DSL info.

Afbeelding
Afbeelding

Moet ik nog een beetje wachten op een beter profiel? Of kan ik dit forceren door het lijntest nummer te bellen?

EDIT: Lijntest laten starten en ondertussen dit van waarden gekregen:

Afbeelding
Afbeelding

En de latency is een pak omlaag.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13174
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2070 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 582 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor philippe_d » 16 Sep 2017, 19:08

In de eerste screenshot had je een niet-vectoring profiel.
In de 2de screenshot (na de lijntest) heb je een vectoringprofiel (70/20 = het start profiel voor zone 1).
Nu gewoon geduld tot DLM je verhoogt naar 100/20 (enkele weken).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 16 Sep 2017, 20:21

Bedankt voor de info.
Ik zie in je signature dat jij Annex A gebruikt. Werkt dit beter dan Annex B? Of moet dit in bepaalde situaties?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13174
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2070 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 582 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor philippe_d » 16 Sep 2017, 21:07

In bepaalde situaties (vb als je "upstream SNR'' borderline is) kan Annex A een voordeel zijn.

In jouw geval zou ik nu vooral niets meer wijzigen zodat DLM ongestoord zijn werk kan doen!
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
alloja
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 35
Lid geworden op: 06 Jun 2017
Locatie: Rixensart, WB
Bedankt: 7 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor alloja » 17 Sep 2017, 08:21

philippe_d schreef:In bepaalde situaties (vb als je "upstream SNR'' borderline is) kan Annex A een voordeel zijn.

In jouw geval zou ik nu vooral niets meer wijzigen zodat DLM ongestoord zijn werk kan doen!

Bijvoorbeeld, als je een Upstream SNR van 6dB hebt, zou dat spannend zijn annex A te testen. :wink:
Vu+ Duo² (2*DVB-C + 2*S2) & Vu+ Ultimo (DVB-C + DVB-T + DVB-S2) • Sat: Hellas Sat<>SES-4 • Fransat • Bis Panorama 5°W • Voo DVB-C
FRITZ!Box 7490 & 3490 (06.83) • Proximus Tuttimus 100/30 (Mobilus 2*S + 1*M)

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 20 Sep 2017, 07:47

Ondertussen al op 100/20 geplaatst:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zeer content van de Fritz!Box. Ik had het nooit echt opgemerkt, maar de wifi van de BBOX2 is echt wel brak vergeleken met nu.

Gebruikersavatar
Patje
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3234
Lid geworden op: 03 Sep 2003
Locatie: (Ledegem)West vlaanderen
Bedankt: 67 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 162 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor Patje » 20 Sep 2017, 07:54

De wifi van de Bbox2 doet maar wifi B & G dat is dus maar +- 25 Mbps. Een Fritz is op zijn minst wifi N, net zoals de Bbox3.
Intel® i3-4150 Dual-Core @3,5 GHZ. Ram: 16 GB. HD 1 TB || Windows 10 Home X64 || GSM Huawei Y6 4G Mobile Vikings
Afbeelding Afbeelding
Pro⌘imus Internet + TV Pack. BBOX-3 S. 100/30. Zone 2 Vectoring. http://www.speedtest.net/result/6628660827.png

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 20 Sep 2017, 08:51

Patje schreef:De wifi van de Bbox2 doet maar wifi B & G dat is dus maar +- 25 Mbps. Een Fritz is op zijn minst wifi N, net zoals de Bbox3.


Ja ik weet het, maar als je dat gewoon bent en niet nodig hebt, merk je dat niet. :)


Terug naar “Proximus (Belgacom, Skynet)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast