Latency naar eerste hop VDSL2

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 26 Aug 2017, 10:11

Ik heb Proximus/Belgacom VDSL2 internet, Maxi abonnement.
Ik heb dit vroeger nooit opgemerkt, maar nu ik voor het werk naar een cloud service moet, waar lage latency belangrijk is, zie ik dat de latency naar de eerste hop voorbij mijn BBOX2, +/- 24 ms bedraagt. Ik vind dit nogal veel, en wat dus zorgt voor een vrij hoge latency naar alles, zelfs naar de DNS servers van Proximus.
Hieronder een traceroute naar Proximus DNS:

Code: Selecteer alles

Tracing route to dnspool041.isp.belgacom.be [195.238.2.21]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  10.0.0.254
  2    26 ms    24 ms    24 ms  193.202-4-62.wifi-dyn.isp.proximus.be [62.4.202.193]
  3    25 ms    27 ms    24 ms  ae-62-100.iarstr4.isp.belgacom.be [91.183.241.240]
  4    46 ms    25 ms    25 ms  ae-13-1000.ibrstr5.isp.belgacom.be [91.183.246.112]
  5    27 ms    24 ms    26 ms  ae-11-1000.idrstr2.isp.belgacom.be [91.183.246.105]
  6    27 ms    26 ms    25 ms  lag-60-1000.pepfia02gam1.isp.belgacom.be [91.183.240.1]
  7    25 ms    29 ms    25 ms  dnspool041.isp.belgacom.be [195.238.2.21]


Weet iemand of dit normaal gedrag is (voor VDSL2)? En of hier iets aan te doen valt? Eventueel upgraden naar BBOX3? Hoewel ik dat liever niet zou doen, omdat de instelmogelijkheden beperkter zijn. Of een VDSL2 router plaatsen en die de PPPOE sessie laten opzetten?

Weet niet of het handig is, maar hieronder mijn VDSL2 statistieken:

Code: Selecteer alles

VDSL Version   Firmware-VTU-R:9.5.7.13IK105012 Time Nov 18 2014, 20:09:20
VDSL line status         SHOWTIME
Downstream Training Margin:    16.5 dB
Downstream line rate      60176 kbps
Upstream line rate         10064 kbps
TX total power            -15.4 dbm
Downstream delay         7.7 ms
Upstream delay            8.7 ms


Bedankt voor jullie inzichten.

lanadekat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 622
Lid geworden op: 23 Aug 2013
Bedankt: 49 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor lanadekat » 26 Aug 2017, 10:43

Mijn ping leek lager te zijn met vectoring dus een bbox3 zal waarschijnlijk wel helpen.
Laatst gewijzigd door lanadekat op 26 Aug 2017, 20:48, 1 keer totaal gewijzigd.

jackho
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3887
Lid geworden op: 05 Jun 2011
Bedankt: 247 keer
Uitgedeelde bedankjes: 72 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor jackho » 26 Aug 2017, 11:02

Eens gekeken naar het resultaat met mijn bbox3/VDSL2 en het is iedere keer 11ms (vanaf hop 3).
Laatst gewijzigd door jackho op 26 Aug 2017, 20:11, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Patje
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3278
Lid geworden op: 03 Sep 2003
Locatie: (Ledegem)West vlaanderen
Bedankt: 68 keer
Uitgedeelde bedankjes: 164 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor Patje » 26 Aug 2017, 19:17

Hier ook getest, kom uit op 11 ms
Bbox 3 vdsl2.
Intel® i3-4150 Dual-Core @3,5 GHZ. Ram: 16 GB. HD 1 TB || Windows 10 Home X64 || GSM Huawei Y6 4G Mobile Vikings
Afbeelding Afbeelding
Pro⌘imus Familus. BBOX 3V+. 85/30. Zone 2. http://www.speedtest.net/result/7139693110.png

liber!
Premium Member
Premium Member
Berichten: 597
Lid geworden op: 09 Apr 2006
Twitter: nathan_gs
Bedankt: 44 keer
Uitgedeelde bedankjes: 83 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor liber! » 26 Aug 2017, 20:11

Een ping (wired):

Code: Selecteer alles

PING dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21) 56(84) bytes of data.
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=1 ttl=249 time=8.24 ms
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=2 ttl=249 time=7.76 ms
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=3 ttl=249 time=8.20 ms
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=4 ttl=249 time=6.70 ms
64 bytes from dnspool041.isp.belgacom.be (195.238.2.21): icmp_seq=5 ttl=249 time=7.17 ms
^C
--- dnspool041.isp.belgacom.be ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4007ms
rtt min/avg/max/mdev = 6.707/7.619/8.244/0.601 ms

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13493
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2151 keer
Recent bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 598 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor philippe_d » 26 Aug 2017, 22:11

Fritzbox 7490 als VDSL2 modem

Code: Selecteer alles

Tracing route to dnspool041.isp.belgacom.be [195.238.2.21]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  fritz.box [192.168.178.1]
  2     7 ms     7 ms     7 ms  1.201-4-62.wifi-dyn.isp.proximus.be [62.4.201.1]
  3     8 ms     8 ms     8 ms  ae-73-100.iarstr3.isp.belgacom.be [91.183.242.124]
  4    10 ms     8 ms     8 ms  ae-12-1000.ibrstr5.isp.belgacom.be [91.183.246.108]
  5     8 ms    10 ms     8 ms  ae-11-1000.idrstr2.isp.belgacom.be [91.183.246.105]
  6     9 ms     9 ms     9 ms  lag-60-1000.pepfia02gam1.isp.belgacom.be [91.183.240.1]
  7     9 ms     9 ms     9 ms  dnspool041.isp.belgacom.be [195.238.2.21]

Trace complete.


.conne. schreef:Weet iemand of dit normaal gedrag is (voor VDSL2)? En of hier iets aan te doen valt? Eventueel upgraden naar BBOX3? Hoewel ik dat liever niet zou doen, omdat de instelmogelijkheden beperkter zijn. Of een VDSL2 router plaatsen en die de PPPOE sessie laten opzetten?

Wat is een VDSL2 router?
Vervang je Bbox2 maar vlug door een BBox3 (of een alternatieve goedgekeurde VDSL2 modem)!
Welke instelmogelijkheden heb je in de Box-2, die je in een B-box3 zou missen?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 929
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 89 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor petzl » 26 Aug 2017, 22:31

Vergeet niet dat er tussen uw router en de eerste hop nog tal van andere routers zitten welke je niet kan zien.
Afbeelding

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 29 Aug 2017, 14:40

Bedankt iedereen voor de reacties! Conclusie is duidelijk; BBOX2 vervangen.

philippe_d schreef:Wat is een VDSL2 router?
Vervang je Bbox2 maar vlug door een BBox3 (of een alternatieve goedgekeurde VDSL2 modem)!
Welke instelmogelijkheden heb je in de Box-2, die je in een B-box3 zou missen?


Ik bedoelde dus een VDSL2 modem. ;) Kan je de Fritz!Box ook gebruiken zonder een BBOX3 te moeten gebruiken als bridge modem?

GuntherDW
Pro Member
Pro Member
Berichten: 376
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor GuntherDW » 29 Aug 2017, 19:25

Dat kan je gerust, maar is een beetje nefast indien het zonder kan.
Waarom een BBox3 huren/kopen terwijl (indien de modem whitelisted is) je hem ook gewoon direct kan aansluiten?

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1513
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 216 keer
Uitgedeelde bedankjes: 170 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor nickz » 29 Aug 2017, 19:40

.conne. schreef:Kan je de Fritz!Box ook gebruiken zonder een BBOX3 te moeten gebruiken als bridge modem?

Ja dat kan, als het een FRITZ!Box 3490, 7360, 7430 of 7490 is waarop een door Belgacom goedgekeurde firmwareversie draait.

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 29 Aug 2017, 20:45

GuntherDW schreef:Dat kan je gerust, maar is een beetje nefast indien het zonder kan.
Waarom een BBox3 huren/kopen terwijl (indien de modem whitelisted is) je hem ook gewoon direct kan aansluiten?


Bedoelde dus zonder BBOX3, maar denk niet dat ik betaal voor mijn modem. En die kan toevallig kapot gaan hé.. ;)

nickz schreef:Ja dat kan, als het een FRITZ!Box 3490, 7360, 7430 of 7490 is waarop een door Belgacom goedgekeurde firmwareversie draait.


OK bedankt. Heb een 7490 besteld!

Toch nog een vraag: werkt de Proximus decoder dan gewoon zonder BBOX3, op de Fritz!Box?

Edit: heb dit topic gevonden waar dit bevestigd lijkt:
https://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=46708

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 16 Sep 2017, 14:58

Ondertussen de 7490 kunnen installeren. Kwam met firmware 6.83, heb optie aangezet om vorige DSL driver te gebruiken, zoals hier op het forum aangegeven.
Maar mijn latency is voorlopig nog niet veel veranderd.

Hieronder een paar screenshots van de DSL info.

Afbeelding
Afbeelding

Moet ik nog een beetje wachten op een beter profiel? Of kan ik dit forceren door het lijntest nummer te bellen?

EDIT: Lijntest laten starten en ondertussen dit van waarden gekregen:

Afbeelding
Afbeelding

En de latency is een pak omlaag.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13493
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2151 keer
Recent bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 598 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor philippe_d » 16 Sep 2017, 20:08

In de eerste screenshot had je een niet-vectoring profiel.
In de 2de screenshot (na de lijntest) heb je een vectoringprofiel (70/20 = het start profiel voor zone 1).
Nu gewoon geduld tot DLM je verhoogt naar 100/20 (enkele weken).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 16 Sep 2017, 21:21

Bedankt voor de info.
Ik zie in je signature dat jij Annex A gebruikt. Werkt dit beter dan Annex B? Of moet dit in bepaalde situaties?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13493
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2151 keer
Recent bedankt: 22 keer
Uitgedeelde bedankjes: 598 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor philippe_d » 16 Sep 2017, 22:07

In bepaalde situaties (vb als je "upstream SNR'' borderline is) kan Annex A een voordeel zijn.

In jouw geval zou ik nu vooral niets meer wijzigen zodat DLM ongestoord zijn werk kan doen!
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
alloja
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 43
Lid geworden op: 06 Jun 2017
Locatie: Rixensart, WB
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer
Contact:

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor alloja » 17 Sep 2017, 09:21

philippe_d schreef:In bepaalde situaties (vb als je "upstream SNR'' borderline is) kan Annex A een voordeel zijn.

In jouw geval zou ik nu vooral niets meer wijzigen zodat DLM ongestoord zijn werk kan doen!

Bijvoorbeeld, als je een Upstream SNR van 6dB hebt, zou dat spannend zijn annex A te testen. :wink:
Vu+ Duo² (2*DVB-C + 2*S2) & Vu+ Ultimo (DVB-C + DVB-T + DVB-S2) • Sat: Hellas Sat<>SES-4 • Fransat • Bis Panorama 5°W • Voo DVB-C • Apple TV 4K
MacBook Pro Retina 13" (late 2013) • iPhone 8 Plus • iPad Pro 10,5" Wi-Fi • Nexus 7 2013
bbox3/S • Netgear R7800 • Proximus Tuttimus synchro 100/35 (Mobilus 2*S + 1*M)

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 20 Sep 2017, 08:47

Ondertussen al op 100/20 geplaatst:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zeer content van de Fritz!Box. Ik had het nooit echt opgemerkt, maar de wifi van de BBOX2 is echt wel brak vergeleken met nu.

Gebruikersavatar
Patje
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3278
Lid geworden op: 03 Sep 2003
Locatie: (Ledegem)West vlaanderen
Bedankt: 68 keer
Uitgedeelde bedankjes: 164 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor Patje » 20 Sep 2017, 08:54

De wifi van de Bbox2 doet maar wifi B & G dat is dus maar +- 25 Mbps. Een Fritz is op zijn minst wifi N, net zoals de Bbox3.
Intel® i3-4150 Dual-Core @3,5 GHZ. Ram: 16 GB. HD 1 TB || Windows 10 Home X64 || GSM Huawei Y6 4G Mobile Vikings
Afbeelding Afbeelding
Pro⌘imus Familus. BBOX 3V+. 85/30. Zone 2. http://www.speedtest.net/result/7139693110.png

.conne.
Starter
Starter
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 Okt 2008
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor .conne. » 20 Sep 2017, 09:51

Patje schreef:De wifi van de Bbox2 doet maar wifi B & G dat is dus maar +- 25 Mbps. Een Fritz is op zijn minst wifi N, net zoals de Bbox3.


Ja ik weet het, maar als je dat gewoon bent en niet nodig hebt, merk je dat niet. :)

Fietsventje
Member
Member
Berichten: 62
Lid geworden op: 21 Nov 2006

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor Fietsventje » 25 Dec 2017, 11:26

Even een oude thread weer bovenhalen - ik ontdekte nl. dat de RTT naar de eerste hop na de router met 3 ms toeneemt in de eerste paar uren nadat de lijn geïnitialiseerd werd. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Zien anderen dit ook?

Vlak na een herstart van de modem is de RTT naar de eerste hop achter de modem ongeveer 6,3 ms. Enkele uren later wordt dit 9,6 ms.

Gisteren rond middernacht de modem gereset. In de paar tien minuten daarna zag de situatie er zo uit:
hrping next hop after VDSL shortly after resync RTT 6,27 ms avg 20171225.png
hrping next hop after VDSL shortly after resync RTT 6,27 ms avg 20171225.png (9.29 KiB) 964 keer bekeken

speedtest.net shortly after resync RTT 9 ms to proximus test 20171225.png
speedtest.net shortly after resync RTT 9 ms to proximus test 20171225.png (20.76 KiB) 964 keer bekeken

(Merk trouwens de relatief lage upload op - al kan dat ook liggen aan't feit dat er nog andere netwerkactiviteit is)

Deze ochtend:
hrping next hop after VDSL 10h after resync RTT 9,6 ms avg 20171225.png
hrping next hop after VDSL 10h after resync RTT 9,6 ms avg 20171225.png (9.35 KiB) 964 keer bekeken

speedtest.net 10h after resync RTT 12 ms to proximus test 20171225.png
speedtest.net 10h after resync RTT 12 ms to proximus test 20171225.png (20.71 KiB) 964 keer bekeken


Lijnwaarden zijn nagenoeg constant:

Code: Selecteer alles

B-Box 3 Sagem Tool v0.13.0
--------------------------
Device:                        B-Box 3 Sagem

Downstream current bit rate:   99 999 kbps
Upstream current bit rate:     29 999 kbps

Downstream max bit rate:       138 927 kbps
Upstream max bit rate:         42 871 kbps

Downstream attenuation:        4,3 dB

Downstream noise margin:       20,0 dB
Upstream noise margin:         14,3 dB

Vectoring down:                yes
Vectoring up:                  yes
Modem vectoring compatible:    yes
ROP vectoring compatible:      yes

DSL standard:                  VDSL2 Annex B
DSL profile:                   17a
Estimated distance:            88 m

Proximus profile name:         100/30
Proximus DLM profile:          yes
Proximus repair profile:       no


En aan m'n intern netwerk ligt het ook niet:
hrping to router RTT 1,32 ms avg 20171225.png
hrping to router RTT 1,32 ms avg 20171225.png (7.44 KiB) 964 keer bekeken

schneider
Plus Member
Plus Member
Berichten: 160
Lid geworden op: 24 Mei 2011
Bedankt: 35 keer
Uitgedeelde bedankjes: 21 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor schneider » 25 Dec 2017, 12:19

Zelf ook eens de test onder de loop genomen.
PPPOE wordt opgebouwd door Microtik router. BBOX3 technicolor die de synchro verzorgd. (van net toen hij uit was)

Ik heb extreem hoge first hop latency. Gemiddeld zo'n 126ms.
Mijn pings en snelheid zijn dan wel weer dik in orde.

[....@MikroTik] > /tool traceroute dnspool041.isp.belgacom.be
# ADDRESS LOSS SENT LAST AVG BEST WORST
1 91.177.208.1 0% 118 65.3ms 126.3 17.3 222.2
2 91.183.241.226 0% 118 13.9ms 12.3 11.1 33.6
3 91.183.246.110 0% 118 12.2ms 12.8 11.1 27.8
4 91.183.246.107 0% 118 12.4ms 12 11.1 21.2
5 91.183.240.1 11% 118 12.4ms 131.9 12.3 953.8
6 195.238.2.21 0% 118 12.5ms 12.5 11.5 15.8

Zelf merken we niets aan het surfgedrag. Iets om zorgen te maken?

Mvg

Fietsventje
Member
Member
Berichten: 62
Lid geworden op: 21 Nov 2006

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor Fietsventje » 25 Dec 2017, 12:31

Dat lijken wel bizar hoge waarden.

Eens testen vanop je PC (zoals ik deed)? De latency op je intern netwerk is meestal verwaarloosbaar ...

AndRo555
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3016
Lid geworden op: 04 Aug 2012
Bedankt: 268 keer
Uitgedeelde bedankjes: 301 keer

Re: Latency naar eerste hop VDSL2

Berichtdoor AndRo555 » 25 Dec 2017, 13:02

schneider schreef:Zelf ook eens de test onder de loop genomen.
PPPOE wordt opgebouwd door Microtik router. BBOX3 technicolor die de synchro verzorgd. (van net toen hij uit was)

Ik heb extreem hoge first hop latency. Gemiddeld zo'n 126ms.
Mijn pings en snelheid zijn dan wel weer dik in orde.

[....@MikroTik] > /tool traceroute dnspool041.isp.belgacom.be
# ADDRESS LOSS SENT LAST AVG BEST WORST
1 91.177.208.1 0% 118 65.3ms 126.3 17.3 222.2
2 91.183.241.226 0% 118 13.9ms 12.3 11.1 33.6
3 91.183.246.110 0% 118 12.2ms 12.8 11.1 27.8
4 91.183.246.107 0% 118 12.4ms 12 11.1 21.2
5 91.183.240.1 11% 118 12.4ms 131.9 12.3 953.8
6 195.238.2.21 0% 118 12.5ms 12.5 11.5 15.8

Zelf merken we niets aan het surfgedrag. Iets om zorgen te maken?

Mvg


Vergelijkbare setup hier, mikrotik die PPPoE over BBOX3 doet. Ook erg hoge waarden voor eerste hop. Aan het surfen etc. niets te merken.

83ms avg, 16ms best, 156ms worst en 43 std dev.

Ook vanuit een laptop in het netwerk hoge waarden voor 1e hop.


Terug naar “Proximus (Belgacom, Skynet)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast