Pagina 1 van 1

Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 20 Mar 2017, 12:18
door lacer
Daar het bij mij een warboeltje aan het worden was met statische IP's en DHCP samen in de pool die standaard in de Bbox3 ingesteld stond : 192.168.1.1 tot 192.1668.1.63 wilde ik dit eens gaan uitsplitsen. Ik heb een totaal aan 30 statische adressen nodig.
Echter ik stuit op volgend probleem als ik de pool wijzig van x.x.x.1 tot x.x.x.63 naar x.x.x.40 tot x.x.x.63 moet ik opnieuw de statische gaan toewijzen aan de hand van hun mac adres, gelukkig heb ik daar een lijstje van liggen.
dhcp.png

Reeds bij het ingeven van 1 statisch adres die buiten de dhcp pool valt heb ik dus een foutmelding:
dhcp2.png

Kan het zijn dat ik best de standaard pool laat staan, of maak ik hier een denkfout ?

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 20 Mar 2017, 12:28
door liber!
Ik zou de pool zo laten staan en uit de buurt van 60-69 blijven, deze worden door de digicorders gebruikt.

Als je een statisch IP toekent dan blijft deze uit de DHCP pool, ook al is er een overlap.

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 20 Mar 2017, 12:30
door lacer
Ga ik ze dan toch best zetten vanaf x.x.x.2 in plaats van x.x.x.1, want dit is standaard de Bbox3 zelf ?

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 20 Mar 2017, 16:42
door ITnetadmin
Ah, ik denk dat ik het zie.

Het gaat hier denk ik niet om statische IPs, maar om DHCP reserved IPs?
Static IPs zijn IPs die je rechtstreeks op je toestel zelf configureert.
IPs die via DHCP worden uitgedeeld, maar altijd dezelfde moeten zijn voor een bepaald toestel, bepaald door zijn mac adres, zijn DHCP reserved IPs.
En die moeten idd in de DHCP pool liggen, hoe kan hij die anders uitdelen?

Weer eens een totaal onhandig en verkeerd naamgebruik van een provider.

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 20 Mar 2017, 18:21
door lacer
Inderdaad, de vaste ip's zijn niet op de toestelen ingesteld, maar in de Bbox3. Ik heb daar niet bij stilgestaan.

Bedankt om dit te melden :wink:

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 20 Mar 2017, 19:29
door jackho
Is het niet zo, als je dit op een toestel doet (vast ip instelt), dat die deze van de DHCP overulen ?

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 20 Mar 2017, 22:30
door flupke19
ja, uiteraard, maar dan kan je best adressen nemen buiten de pool van de b-box, kwestie van IP conflicten te vermijden.

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 20 Mar 2017, 22:38
door ITnetadmin
Ja (en nee).
Ja: als je een static IP instelt, gaat je toestel gewoon geen DHCP aanvraag meer doen.
Is ook niet nodig hij heeft dan al een IP.
Let wel: een static IP geven doe je best buiten de DHCP pool, anders riskeer je hetzelfde IP twee keer op je netwerk.

(Nee, omdat bij IPv6 deze regel niet telt, maar dat zou ons veel te ver brengen, en zeg ik er alleen maar effe bij voor de volledigheid.)

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 21 Mar 2017, 00:03
door lacer
Ok, hieruit besluit ik dat IPV4 je IP reservaties maakt vanuit de router met adressen uit de pool en dat je statische IP adressen maakt vanuit het toestel en die moet buiten de pool liggen. In het geval van de Bbox3 voor de zekerheid hoger dan 150 om geen conflicten te hebben met TV decoders.
Maar die heb ik eigenlijk toch niet.

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 21 Mar 2017, 00:08
door ITnetadmin
Eigenlijk komt het daarop neer.

Een static IP stel je gewoon manueel in op een toestel.
Als je dat niet wil doen, dan stel je dat toestel in op "dhcp"; dan gaat het toestel een vraag naar het netwerk sturen om te kijken of er een dhcp server is. Die dhcp server gaat dan een ip adres geven aan het toestel.
Als je wil dat die dhcp server altijd hetzelfde ip adres geeft aan dat toestel, dan kan je dat via een dchp reserved address.
Als de dhcp server dan een vraag krijgt, herkent hij het mac adres dat je ingevuld hebt, en gaat hij in zijn reservatielijst kijken en het bijhorende IP adres geven.

Re: Bbox3 (T) en statische IP's

Geplaatst: 21 Mar 2017, 00:15
door lacer
:beerchug: