Beter niet 1 SSID voor 2,4Ghz en 5Ghz?

TomG
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2143
Lid geworden op: 06 Jun 2005
Locatie: Zwevegem
Bedankt: 106 keer
Uitgedeelde bedankjes: 469 keer

Beter niet 1 SSID voor 2,4Ghz en 5Ghz?

Berichtdoor TomG » 23 Jun 2018, 15:21

Proximus gebruikt 2 SSID's voor beide banden, Telenet 1.

Wat is de best practice? Voor verbinding nabij lijkt 5Ghz interessant, voor veraf 2,4Ghz.

Aangezien Proximus die opsplitst, wordt er niet automatisch geswitcht...

Is 5Ghz - met de bedoeling om verzadiging tegen te gaan - inmiddels niet voorbij gestreefd, aangezien alle recente modems van Proximus en Telenet daarin voorzien?

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 408
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Beter niet 1 SSID voor 2,4Ghz en 5Ghz?

Berichtdoor datakiller » 23 Jun 2018, 15:42

Het ligt eraan wat je verkiest, zelf met mijn AP's heb ik ze alle 3.
Ik kies meestal zelf welke ik gebruik, maar bij iemand met wat minder kennis kan 2.4 & 5 ghz met 1 SSID makkelijker zijn.

Stroper
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 919
Lid geworden op: 24 Aug 2011
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 61 keer

Re: Beter niet 1 SSID voor 2,4Ghz en 5Ghz?

Berichtdoor Stroper » 23 Jun 2018, 16:13

Niet vergeten dat hogere hertz, ook zorgt voor hogere snelheid(weliswaar met als nadeel dat het minder ver rijkt en moeilijker door objecten geraakt. 5ghz is dus sneller als je niet ter veraf bent. Bij mij staat 2,4 gewoon af.
Maar afhankelijk van je woonsituatie is dit niet voor iedereen een goed idee.

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 408
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Beter niet 1 SSID voor 2,4Ghz en 5Ghz?

Berichtdoor datakiller » 23 Jun 2018, 17:04

Ik haal hier (met mijn AP's):

100Mbps - 2.4Ghz
400 - 500Mbps - 5Ghz

TomG
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2143
Lid geworden op: 06 Jun 2005
Locatie: Zwevegem
Bedankt: 106 keer
Uitgedeelde bedankjes: 469 keer

Re: Beter niet 1 SSID voor 2,4Ghz en 5Ghz?

Berichtdoor TomG » 23 Jun 2018, 17:35

Even de test gedaan, zelfde ruimte op 3-tal meter van modem:

5 Ghz
Afbeelding

2,4 Ghz
Afbeelding

LAN
Afbeelding

Dat lijkt mij vrij brak voor 5 Ghz te zijn? Gaat weliswaar om één van eerste B-box 3's (heeft nog een Belgacom label)

datakiller
Pro Member
Pro Member
Berichten: 408
Lid geworden op: 01 Jan 2018
Bedankt: 15 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Beter niet 1 SSID voor 2,4Ghz en 5Ghz?

Berichtdoor datakiller » 23 Jun 2018, 18:03

Probeer eens het kanaal van de 5Ghz te veranderen.

xayana
Premium Member
Premium Member
Berichten: 630
Lid geworden op: 21 Dec 2009
Bedankt: 72 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 54 keer

Re: Beter niet 1 SSID voor 2,4Ghz en 5Ghz?

Berichtdoor xayana » 24 Jun 2018, 00:45

1 SSID is het gebruiksvriendelijkste en altijd aan te raden.
Je laat dan het device kiezen en afgezien van een paar gevallen zal je device de voorkeur geven aan de 5GHz, tenzij het signaal te laag wordt waarna die zal overschakelen naar de 5GHz.

Enkel in bepaalde gevallen zou ik 2 aparte namen adviseren:
- sticky clients
- driver issues (bijvoorbeeld dat een toestel geen verbinding kan maken; cfr Nest, maar kan ondertss opgelost zijn (hoop ik))
- band onbruikbaar wegens verstoring/verzadiging van de volledige (2.4GHz) band, maar dan zet je de 2.4GHz misschien beter gewoon af.


Terug naar “Proximus (Belgacom, Skynet)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MaT, on4bam en 2 gasten