[Review]Een midweek - lang weekend in Venetië (carnaval)

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12627
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 697 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1197 keer
Contact:

[Review]Een midweek - lang weekend in Venetië (carnaval)

Berichtdoor Goztow » 08 Feb 2013, 23:25

Ik ben net terug van 4 dagen Venetië met mijn teerbeminde. Hierbij wens ik enkele handige tips te geven.

0. Iets over mezelf

Zelf ben ik eigenlijk niet voor citytrips, ik beschouw mezelf ook als een beetje van een cultuurbarbaar. Maar mijn vrouw wou zo graag eens gaan :). De bedoeling van dit artikel is voornamelijk om praktische tips mee te geven voor mensen die overwegen of besloten hebben naar Venetië te gaan. Het is mijn persoonlijke ervaring. Ik beweer trouwens niet echt veel af te weten van Venetië :).

1. Vervoer

Als je vliegt, zoals ikzelf, is het makkelijkste om de Marco Polo Venetië airport (VCE) te nemen. SN Brussels airlines vliegt hierop. Deze ligt heel dichtbij Venetië, in tegenstelling tot die waar Ryanair op vliegt.

In mijn geval, reservatie meer dan 5 maanden op voorhand, was het verschil tussen Ryanair en SN trouwens miniem in prijs.

Bij aankomst op de luchthaven heb je twee opties, ofwel met de bus naar de Plaza Roma (goedkoper en iets sneller, ik dacht 6 €), ofwel met de waterbus die verschillende haltes aandoet (iets duurder en langer, 15 €). Wij kozen voor de laatste optie want die bracht ons direct dichtbij ons hotel en we vonden het een leuker vooruitzicht.

Eens in Venetië doe je gewoon alles te voet tenzij je stapproblemen hebt, behalve eventueel een uitstap naar de eilanden (Murano, Burano, ...). Die eilanden bezoek je dan via de Vaporetto (waterbus). Mijn vrouw was 5,5 maanden zwanger en toch deden we alles te voet. Je kan moeilijk verloren lopen want er zijn overal wel pijlen naar plaatsen / monumenten en een beetje verloren lopen hoort er echt wel bij. Een kaartje is wel aanbevolen. Auto's bestaan niet in Venetië (geen enkele gezien) maar er zijn enorm veel boten natuurlijk.

Pas op: de Vaporetto in Venetië (waterbus, maar dan wel een aparte maatschappij van diegene die de waterbus naar de luchthaven uitbaat - go figure) kost enorm veel. 7 € per enkele trip. Met een toeristpas voor 12 (18 € voor 12u), 24, 48 (30 € voor 48 u) of 72u (35 € voor 72 u) kan de pijn een beetje verzacht worden. Het is aan te raden om de bezoeken waarvoor je de Vaporetto echt nodig hebt te bundelen en voor de rest gewoon te voet te gaan.

Voor meer handige informatie: klik.

2. Verblijf

We wilden absoluut voor carneval gaan, wegens de toch wel speciale sfeer. Ik wilde eigenlijk al 9 maanden op voorhand boeken maar dit bleek noch nodig, noch aangeraden te zijn. Volgens de reisagent waren de prijzen van jetair toch niet te kloppen en waren we er best heel snel bij eens de winterbrochures voor citytrips uitkwamen. Hebben we dan ook gedaan (5 maanden vóór vertrek, dus eind augustus) en we zijn via een promo terecht gekomen in een ****-hotel te San Marco. Hebben we ons trouwens ook niet beklaagd. Maar ieder moet zijn eigen keuze daarin maken, mijn vrouw stond erop om dicht bij het San Marcoplein te logeren maar dat heeft meestal ook een prijs.

Naast de hotelprijs is er trouwens nog een toeristtaks van 4 € per nacht, per persoon. Altijd goed om weten...

De carenvalsfeer was wel leuk: veel mensen liepen verkleed. Wel heel toeristisch en commercieel. Je moet weten dat er nog maar een dikke 58.500 inwoners zijn in Venetië, en er jaarlijks tussen de 15 en 20 miljoen toeristen langskomen. De stad is daar dan ook rond georganiseerd. Mijn vrouw vindt dat fantastisch maar ik vond het eigenlijk weinig romantisch dat zij voortdurend in winkeltjes geld zat uit te geven aan onbenulligheden.

3. Eten in Venetië

Goeie tips. Om lekker te eten in Venetië moet je de goeie adressen kennen. Voorgaande link heeft me goed geholpen, we hebben er enkele getest en die waren inderdaad lekker. Er zijn enorm veel restaurants gericht op toeristen en die probeer je best te vermijden (zie voorgaande link). Het is trouwens in de meeste restaurants de gewoonte om een prijs aan te rekenen voor je bestek (1 tot 2 € per man) en eventueel voor dienstverlening (tot 12 %).

Op http://www.e-venise.com had ik ook actuele tips ivm restaurants gevonden!

4. Internet in Venetië

Toch wel belangrijk voor ons UB'ers! Internet in Venetië is niet evident :-S. Je hebt keuze uit:
* je eigen 3G aan romaing-tarieven (had ik niet)
* één enkele FON-spot gevonden op FON-maps, geen zin om achter te zoeken
* het Internet wifi: 6 € voor een uur, 12 € voor een dag. Thanks but no thanks
* veniceconnected.com: een openbaar wifi net dat je buiten wel vaak kan gebruiken: ook 5 € voor een dag

Gelukkig hebben veel restaurants / bars gewoon een freewifi! Dit staat als verkoopargument op de deur. Ikzelf gebruikte dit dus om een keer per dag de mails binnen te halen en te doen vertrekken. Meestal waren dit wpa2 beveiligde wifi's waarvan de ober je dan ofwel het paswoord gaf, ofwel zelf het paswoord ingaf. Maar te Murano was idt gewoon een volledig open wifi :-D.

5. Bezoeken / animatie

Je bent best wel wat geïnteresseerd in cultuur en zo. We hebben allerlei dingen gedaan:
* bezoeken Marco Poloplein met Palazo ducale (16 € om daar binnen te mogen per persoon, thanks but no thanks!) en de Campaniletoren (8 € *gulp* maar we hebben het wel gedaan en je hebt een prachtig zicht over gans Venetië). Heel irritant: vreemdelingen die je hier rozen in je handen steken en er dan direct geld voor vragen. Zeg aan je vriendin / vrouw dat ze haar handen in haar zakken houdt! We hebben het gelukkig kunnen afhouden, maar mijn vrouw heeft er één zelfs op de grond moeten laten vallen
* doelloos rondwandelen in de smalle straatjes, bezoeken Rialtobrug en zo. Mijn vrouw voortdurend winkeltjes in en uit tot mijn grote ergernis
* Gondolas ritje. Dit is natuurlijk wel iets wat je moet doen, en we hebben het ook gedaan maar je moet je over de prijs kunnen overzetten! 100 € voor 50 minuten hebben we betaald. Officiële tarieven zijn 80 € voor 40 minuten maar de meeste proberen hoger te verkopen. Meer info: klik. Je bent blijkbaar best (volgens de gidsen) om bij de "Gondola servize" te gaan, die je regelmatig ziet, omdat die iets "eerlijker" prijzen hanteren dan diegene die je gewoon aanspreken in de straat (maar heb ik niet zelf kunnen verifiëren). De prijs is trouwens onafhankelijk van het aantal mensen die plaatsnemen. De meesten die dit deden waren trouwens Chinesen / Japanesen.

Ik miste wel een carenvalstoet of zoiets, totaal niet gezien. Misschien omdat we eigenlijk iets te vroeg waren (van 4 tot 7 februari) voor het "officiële" carneval? Ik weet het niet. Naast een gast die veel lawaai maakte op een podium op het San Marcoplein (wat een idee om dit mooie plein zo te vervuilen??!!) waren er niet echt openbare activiteiten terwijl wij er waren.

6. Nog enkele tips

* Hoe verder weg je gaat van het San Marco plein (en in mindere mate Rialtobrug), hoe goedkoper alles wordt. Voorbeeldje: flesje water dichtbij San Marco = 1,50 €, in een winkeltje verderop 90 cent. ga zeker geen terrasje doen op het San Marcoplein, tenzij je meer dan 10 € over hebt voor een cola.
* We waren er 4 dagen en dat was toch wel genoeg voor mij. Minder dan 3 dagen zou ik ook niet doen: 's avonds, als de dagjestoeristen weg zijn, is de stad toch veel aangenamer.
* Het is en blijft een duur stadje. Bepaal je budget goed op voorhand. Ons hotel met ontbijt + vliegtuig heeft voor ongeveer 500 € per persoon gekost maar dit was dan ook wel een "luxehotel" (aan promoprijs maar toch...). Het kan wel goedkoper. Ter plaatse hebben we samen aan voeding, souvenirs, bezoeken toch ook nog in totaal zo'n 650 € opgedaan (alles samen). Sommige van die kosten waren eigenlijk overbodig, andere niet.
* De romantiek moet je er zelf bij verzinnen / maken. Maar dat is natuurlijk hoe je zelf romantiek definieert. Ik vind zelf dat samen wakker worden in een hotelletje in de open natur heel romantisch is, mijn vrouw vindt wakker worden in een hotel tenmidden een stad veel romantischer :P.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Gebruikersavatar
sirWard
Erelid
Erelid
Berichten: 928
Lid geworden op: 05 Jan 2009
Twitter: sirWard
Locatie: Sint-Amandsberg - 91OOS0
Bedankt: 87 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: [Review]Een midweek - lang weekend in Venetië (carneval)

Berichtdoor sirWard » 09 Feb 2013, 11:31

Reizigers on a budget: overnacht in Mestre. Overnachtingen kosten er niet zoveel en er is een goedkope trein die over de brug naar Venetië gaat.

De EC trein (vanuit Venezia Mestre) doet er een tien minuten over en stopt in Venezia S Lucia.

Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4855
Lid geworden op: 11 Jun 2010
Bedankt: 564 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 192 keer

Re: [Review]Een midweek - lang weekend in Venetië (carneval)

Berichtdoor iceke » 09 Feb 2013, 11:48

Als je met de wagen gaat is het best leuk om deze te parkeren ten westen van Venetië en de boot te nemen.
Kan je 2 keer varen en sta je goedkoper dan op de parkings van het centrum....
Owja, als je met de gondels gaat varen. AFBIEDEN !!!!


Terug naar “Tutorials/Reviews”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast