Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1375
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor liegebeestig » 10 Jan 2019, 22:35

Of beter nog: hoe ziet Google of alexa of de poort dicht is! We hebben wel een lichtje ppe e afstandsbediening maar ik zou graag ook die info via alexa kunnen krijgen.

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 602
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 10 Jan 2019, 23:10

Goztow schreef:Hoe "zie" je of de poort open of dicht is? ;)

Op mijn poort heb ik 2 reed contacten (magnetische schakelaars) geplaatst die door de RPi worden uitgelezen (interrupt-driven). Als de contacten van toestand veranderen, wordt het statemodel geupdate. Op basis van de verandering van de sensoren weet het statemodel wat de nieuwe status is. Voorbeeld: Het "open" reed contact wordt verbroken -> de status wordt geupdate naar "Closing". Binnen 30 seconden moet daarna de status "Closed" bereikt worden (door sluiten van het reed contact dat op de gesloten positie staat), zoniet verandert de status automatisch naar "Stopped" of "Error". Het statemodel en de status van de sensoren worden via MQTT gepublished.

Alle logica zit ook op de RPi. Mijn domoticasysteem zal domweg vragen om de poort te openen of sluiten, de RPi bepaalt dan zelf of er uberhaupt iets moet gebeuren. De code plaats ik later op github, als ik het wat opgeruimder heb :-). Maar dat is om en nabij 300 regels python code.

liegebeestig schreef:Of beter nog: hoe ziet Google of alexa of de poort dicht is! We hebben wel een lichtje ppe e afstandsbediening maar ik zou graag ook die info via alexa kunnen krijgen.

HomeSeer heeft standaard GH integratie, maar die vond ik iets te beperkt. Ik heb zelf een plugin geschreven die DialogFlow gebruikt. Met DialogFlow beschik je over Natural Language Processing. Je geeft het een paar oefenzinnen, en de rest van alle andere manieren om hetzelfde te zeggen wordt via AI gematched op mijn spraakinput. Met die plugin is het ook mogelijk om verschillende antwoorden te geven.

In de GH app heb ik bij de "Goodnight" routine dan een stap toegevoegd die mijn plugin aanroept: "Ask homeseer for perimeter update". Net voor ik ga slapen zeg ik dus "Goodnight". De lampen gaan dan uit, TV en digicorder uit (harmony), sonos speakers uit en vervolgens checkt hij de status van de garagepoort en oprit. Als 1 of meerdere open zijn, dan wordt dat teruggekoppeld met de vraag of hij ze moet sluiten.

In het verleden heb ik vaak problemen gehad met RPi die niet meer wilden booten omdat het filesysteem corrupt was na een onjuist afsluiten (of gewoon omdat ze 'kapotgeschreven' waren). Nu doe ik bij RPi projecten altijd standaard een read-only filesystem. Als ik wijzigingen moet maken, moet ik enkel even 'rw' in de console intypen, waarna het root fs ge-remount wordt.
Bijlagen
garage.png
Afbeelding

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1375
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor liegebeestig » 10 Jan 2019, 23:52

Merci Devastator... dat klinkt... precies als wat ik nodig heb. Zet je de sonos echt uit uit, los van de stroom? En zou dit ook met Alexa lukken want er zitten al wat dingen op Alexa bij ons (oa deursloten van Nuki)

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 602
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 11 Jan 2019, 06:27

De sonos gaat niet van de stroom. In het geval het alarm afgaat moet ie vollebak gaan loeien :-).

Moet zeker mogelijk zijn met Alexa. Zal denk ik makkelijker zijn ook

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Afbeelding

jayant_r
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 Jan 2019

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor jayant_r » 12 Jan 2019, 04:53

Iemand misschien hier met een antwoord op mijn vraag:
Als er een smart home product aanwezig is zonder spanning maar op batterij, geeft het systeem dan ook aan dat de batterij leeg is? Of kom je daar pas achter wanneer de batterijen al leeg zijn?

bij voorbaat dank

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 602
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 12 Jan 2019, 08:20

Hangt een beetje van systeem tot systeem af. De meeste zwave of zigbee oplossingen rapporteren batterijstatus.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Afbeelding

DidierS
Plus Member
Plus Member
Berichten: 141
Lid geworden op: 24 Jul 2012
Bedankt: 15 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor DidierS » 12 Jan 2019, 10:08

Maar je moet zelf wel iets doen met die status hé. Anders komt dat alarm binnen op je master een houdt het daar op. Dan weet je het nog niet natuurlijk.

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1293
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 141 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 50 keer

Re: Mijn huis

Berichtdoor Dizzy » 12 Jan 2019, 11:51

liegebeestig schreef:Of beter nog: hoe ziet Google of alexa of de poort dicht is! We hebben wel een lichtje ppe e afstandsbediening maar ik zou graag ook die info via alexa kunnen krijgen.


Dit heb ik op mijn alarm ingebouwd. Door de gevoeligheid van de knopjes werd de garagepoort soms ongewild open gezet.

Nu zit er een magneet op de vloer van de garage en onderaan de poort. Als de poort dicht is wordt dat "gemeten" door het alarmsysteem en is het lampje groen. Staat de poort open is het lichtje rood. Die lichtjes kan je via een app ook elders consulteren.

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 602
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Mijn huis

Berichtdoor devastator » 12 Jan 2019, 15:54

In bijlage een foto van mijn prototype garage opener op de raspberry pi.

De 3 ledjes aan de zijkant zijn voor statusweergave. Op basis van de frequentie waarop ze knipperen weet ik wat de status is van de netwerkverbinding en de statemachine. Handig bij debuggen, maar ook om te zien of het systeem niet hangt of gecrashed is. Ook een extra ledje bij de relais dat aangaat wanneer het relais aan staat.

Groen is de phoenix connector met alle aansluitingen. Handig omdat 5 kabels aangesloten zijn, en ik die niet allemaal apart wil los of vastmaken wanneer ik aan het bord wil werken. Zoals je kan zien is ie al in aanraking gekomen met de soldeerbout :-)
Bijlagen
20190112_153128.jpg
20190112_152651.jpg
20190112_152644.jpg
Afbeelding

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1375
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor liegebeestig » 28 Jan 2019, 12:08

@Devastator, ik stuurde je een PM. Zin om een projectje mee te begeleiden bij mij, weliswaar met alexa?

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 602
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 03 Feb 2019, 17:13

Extra dimmers (en 1 double switch) zijn binnen, samen met de Eutonomy cases voor montage in de meterkast.

De dimmers zijn voor de halogeenspotjes (12V) die binnenkort vervangen worden door Philips WarmGlow LED spots (220V).
De switch dient om mijn tuinverlichting aan te sturen (straat en achter). De "input" wordt aangesloten op de analoge schemersensor, zodat mijn domotica precies weet wanneer het donker is (en dus niet meer op basis van een geo locatie). Daarmee kan ik dan ook de binnenverlichting op het juiste moment aan (of uit) doen.

Momenteel wordt de buitenverlichting geschakeld door een schemersensor met in serie een tijdschakelaar. Het vervelende daaraan vind ik dat ik geen schema per dag (of seizoen) kan instellen. Als we in de zomer buiten zitten, gaat de verlichting altijd te vroeg uit. Als we in de winter op tijd gaan slapen, blijft de buitenverlichting branden etc ...
De tijdschakelaar ga ik er tussenuit halen en vervangen door die FIbaro switch. Op die manier verloopt het aan/uit zetten van de buitenverlichting buiten mijn domotica om (moest ie toevallig down zijn). Nu kan ik echter het schema makkelijk overriden :-)
Bijlagen
bla3.jpg
Afbeelding

Goztow
Administrator
Administrator
Berichten: 12565
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 695 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1187 keer
Contact:

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor Goztow » 4 weken 1 dag 8 uur geleden (27 Apr 2019, 22:06)

Tijdje geleden. Niks echt nieuws onder de zon, maar beide kinderkamers hebben nu ook een google home mini gekregen voor Pasen. Hun verlichting vervangen door Philips Hue.

Tip: https://getvideostream.com/ om je eigen video's (MP4, MKV, ...) te streamen naar de chromecast. Top stukje software.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 602
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 3 weken 13 uur 36 minuten geleden (05 Mei 2019, 17:24)

Alle 'sfeerverlichting' (schemerlampen, tuinverlichting, ...) vervangen door hue. Tevens ook motion sensoren (binnen en buiten) van Hue gehangen. De bewegingssensoren van buiten heb ik aan mijn camera's gelinked om het aantal false positives te verminden, tot op heden met zeer goede resultaten.

De inbouwspots zijn dus allemaal 'domme' spots op een Z-wave dimmer in de meterkast.

Omdat de roadmap van HomeSeer (binnenkort versie 4) me wat tegenvalt, ben ik aan het onderzoeken of HomeAssistant deze kan vervangen. Heb een groot aantal automations te herschrijven, dus het zal wel even duren voordat ik eventueel zo ver ben.

Controller van mijn poort op de oprit heb ik in ieder geval wel al herschreven (communicatie via MQTT) zodat een eventuele overvang van HomeSeer naar HomeAssistant makkelijker is.
Bijlagen
homeassistant.jpg
Afbeelding

dr.trimble
Pro Member
Pro Member
Berichten: 353
Lid geworden op: 22 Jan 2007
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor dr.trimble » 2 weken 5 dagen 22 uur geleden (07 Mei 2019, 08:26)

devastator schreef:Extra dimmers (en 1 double switch) zijn binnen, samen met de Eutonomy cases voor montage in de meterkast.

De dimmers zijn voor de halogeenspotjes (12V) die binnenkort vervangen worden door Philips WarmGlow LED spots (220V).
De switch dient om mijn tuinverlichting aan te sturen (straat en achter). De "input" wordt aangesloten op de analoge schemersensor, zodat mijn domotica precies weet wanneer het donker is (en dus niet meer op basis van een geo locatie). Daarmee kan ik dan ook de binnenverlichting op het juiste moment aan (of uit) doen.

Momenteel wordt de buitenverlichting geschakeld door een schemersensor met in serie een tijdschakelaar. Het vervelende daaraan vind ik dat ik geen schema per dag (of seizoen) kan instellen. Als we in de zomer buiten zitten, gaat de verlichting altijd te vroeg uit. Als we in de winter op tijd gaan slapen, blijft de buitenverlichting branden etc ...
De tijdschakelaar ga ik er tussenuit halen en vervangen door die FIbaro switch. Op die manier verloopt het aan/uit zetten van de buitenverlichting buiten mijn domotica om (moest ie toevallig down zijn). Nu kan ik echter het schema makkelijk overriden :-)

wat gebruik je voor domoticatopassing.
Als je domoticz gebruikt kun je hiervoor toch allemaal regels maken?

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 602
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 13 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 2 weken 5 dagen 18 uur geleden (07 Mei 2019, 12:27)

dr.trimble schreef:wat gebruik je voor domoticatopassing.
Als je domoticz gebruikt kun je hiervoor toch allemaal regels maken?


HomeSeer / HomeAssistant

Ik neem aan dat je het hebt over mijn tuinverlichting? Tuurlijk kan ik dat volledig in mijn domoticasysteem doen (en dat doe ik ook), maar ik hou wel van redundancy. Als mijn HA platform eruit ligt, moet alles gewoon blijven draaien. Die analoge schakeling met schemerschakelaar was er al, en dit heb ik er gewoon parallel over gezet. Is HA down, gaan de lichten nog steeds aan. Is de analoge schakeling stuk, neemt HA het over.
Afbeelding

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1375
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor liegebeestig » 2 weken 5 dagen 16 uur geleden (07 Mei 2019, 14:57)

Dit soort automatiseringen is echt een vak apart waar momenteel geen enkele elektricien kaas van gegeten heeft. Devastator is nu voor mij redundancy rondom mijn bestaande en potdichte Qbus domotica aan het bouwen met home Assistant. Fantastisch vakmanschap vind ik dat. De ideeen voor automatisering vertalen naar echte code.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1375
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Mijn huis

Berichtdoor liegebeestig » 1 week 5 dagen 10 uur geleden (14 Mei 2019, 20:01)

Devastator heeft intussen voor mij iets leuks gebouwd, ik ben er superblij mee: een sturing (home assistant) en meting (grafana) van mijn regenwater versus stadswater. Soms gebruiken we het een, en soms het ander, en dat wordt nu netjes in kaart gebracht, met als ijkpunt de neerslag en de regenwatertank (die vol of leeg is). De regenwatertank is uitgerust met een ultrasone waterdichte sensor die de afstand tot het wateroppervlak meet. De watermeters zijn gewoon reeds (magnetische contactjes in de meters van Aquatel).

Screen Shot 2019-05-14 at 19.43.05.jpg


We werken momenteel aan veel meer integraties op de Home Assistant: oa garagepoort (die zelf al sturing heeft, dus hoefde niet met reed contacten), slimme sloten, ventilatiesysteem van Zehnder (ComfoAirQ), de warmtepomp, de zonneboiler, en een hoop slimme plugs (die niet zo heel slim zijn maar wel de enige zijn die ook compatible zijn met SMA zonnepanelen: de Edimax 2101W).
Alles draait op 2 RPI 3 B+, en, da's mijn bijdrage, die heb ik netjes opgehangen en aangesloten. Ze werken beide op een PoE hat zodat ik niet moest klooien met die usb-voedingen. Montage op een DIN-rail met Dinrplate en een hoop schroefjes en afstandshouders.

IMG_2893.JPG


Home Assistant laat op verzoek ook weten hoeveel liter je al verbruikt hebt terwijl je onder de douche staat. Daarvoor gebruiken we de Sonos One in de badkamer. Minder grappig is wel, als de radio op een van de Medialaan zenders staat, na een 3-tal onderbrekingen met aankondigingen van Home Assistant, de internetradio opnieuw start met een reclamespotje. Dat doet Medialaan tegenwoordig blijkbaar bij TuneIn gebruik...

Home Assistant paneeltje ziet er zo uit:
Screen Shot 2019-05-14 at 20.45.47.jpg


Terug naar “Tutorials/Reviews”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast