Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1223
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor liegebeestig » 1 week 3 dagen 8 uur geleden (10 Jan 2019, 22:35)

Of beter nog: hoe ziet Google of alexa of de poort dicht is! We hebben wel een lichtje ppe e afstandsbediening maar ik zou graag ook die info via alexa kunnen krijgen.

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 573
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 12 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 1 week 3 dagen 7 uur geleden (10 Jan 2019, 23:10)

Goztow schreef:Hoe "zie" je of de poort open of dicht is? ;)

Op mijn poort heb ik 2 reed contacten (magnetische schakelaars) geplaatst die door de RPi worden uitgelezen (interrupt-driven). Als de contacten van toestand veranderen, wordt het statemodel geupdate. Op basis van de verandering van de sensoren weet het statemodel wat de nieuwe status is. Voorbeeld: Het "open" reed contact wordt verbroken -> de status wordt geupdate naar "Closing". Binnen 30 seconden moet daarna de status "Closed" bereikt worden (door sluiten van het reed contact dat op de gesloten positie staat), zoniet verandert de status automatisch naar "Stopped" of "Error". Het statemodel en de status van de sensoren worden via MQTT gepublished.

Alle logica zit ook op de RPi. Mijn domoticasysteem zal domweg vragen om de poort te openen of sluiten, de RPi bepaalt dan zelf of er uberhaupt iets moet gebeuren. De code plaats ik later op github, als ik het wat opgeruimder heb :-). Maar dat is om en nabij 300 regels python code.

liegebeestig schreef:Of beter nog: hoe ziet Google of alexa of de poort dicht is! We hebben wel een lichtje ppe e afstandsbediening maar ik zou graag ook die info via alexa kunnen krijgen.

HomeSeer heeft standaard GH integratie, maar die vond ik iets te beperkt. Ik heb zelf een plugin geschreven die DialogFlow gebruikt. Met DialogFlow beschik je over Natural Language Processing. Je geeft het een paar oefenzinnen, en de rest van alle andere manieren om hetzelfde te zeggen wordt via AI gematched op mijn spraakinput. Met die plugin is het ook mogelijk om verschillende antwoorden te geven.

In de GH app heb ik bij de "Goodnight" routine dan een stap toegevoegd die mijn plugin aanroept: "Ask homeseer for perimeter update". Net voor ik ga slapen zeg ik dus "Goodnight". De lampen gaan dan uit, TV en digicorder uit (harmony), sonos speakers uit en vervolgens checkt hij de status van de garagepoort en oprit. Als 1 of meerdere open zijn, dan wordt dat teruggekoppeld met de vraag of hij ze moet sluiten.

In het verleden heb ik vaak problemen gehad met RPi die niet meer wilden booten omdat het filesysteem corrupt was na een onjuist afsluiten (of gewoon omdat ze 'kapotgeschreven' waren). Nu doe ik bij RPi projecten altijd standaard een read-only filesystem. Als ik wijzigingen moet maken, moet ik enkel even 'rw' in de console intypen, waarna het root fs ge-remount wordt.
Bijlagen
garage.png
Afbeelding

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1223
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor liegebeestig » 1 week 3 dagen 6 uur geleden (10 Jan 2019, 23:52)

Merci Devastator... dat klinkt... precies als wat ik nodig heb. Zet je de sonos echt uit uit, los van de stroom? En zou dit ook met Alexa lukken want er zitten al wat dingen op Alexa bij ons (oa deursloten van Nuki)

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 573
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 12 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 1 week 3 dagen 9 minuten geleden (11 Jan 2019, 06:27)

De sonos gaat niet van de stroom. In het geval het alarm afgaat moet ie vollebak gaan loeien :-).

Moet zeker mogelijk zijn met Alexa. Zal denk ik makkelijker zijn ook

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Afbeelding

jayant_r
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 Jan 2019

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor jayant_r » 1 week 2 dagen 1 uur geleden (12 Jan 2019, 04:53)

Iemand misschien hier met een antwoord op mijn vraag:
Als er een smart home product aanwezig is zonder spanning maar op batterij, geeft het systeem dan ook aan dat de batterij leeg is? Of kom je daar pas achter wanneer de batterijen al leeg zijn?

bij voorbaat dank

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 573
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 12 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor devastator » 1 week 1 dag 22 uur geleden (12 Jan 2019, 08:20)

Hangt een beetje van systeem tot systeem af. De meeste zwave of zigbee oplossingen rapporteren batterijstatus.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Afbeelding

DidierS
Plus Member
Plus Member
Berichten: 117
Lid geworden op: 24 Jul 2012
Twitter: ON8SD
Locatie: JO11ib
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer
Contact:

Re: Mijn huis "smart" / intelligent maken (met google home)

Berichtdoor DidierS » 1 week 1 dag 20 uur geleden (12 Jan 2019, 10:08)

Maar je moet zelf wel iets doen met die status hé. Anders komt dat alarm binnen op je master een houdt het daar op. Dan weet je het nog niet natuurlijk.

Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1105
Lid geworden op: 06 Dec 2009
Bedankt: 135 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 43 keer

Re: Mijn huis

Berichtdoor Dizzy » 1 week 1 dag 18 uur geleden (12 Jan 2019, 11:51)

liegebeestig schreef:Of beter nog: hoe ziet Google of alexa of de poort dicht is! We hebben wel een lichtje ppe e afstandsbediening maar ik zou graag ook die info via alexa kunnen krijgen.


Dit heb ik op mijn alarm ingebouwd. Door de gevoeligheid van de knopjes werd de garagepoort soms ongewild open gezet.

Nu zit er een magneet op de vloer van de garage en onderaan de poort. Als de poort dicht is wordt dat "gemeten" door het alarmsysteem en is het lampje groen. Staat de poort open is het lichtje rood. Die lichtjes kan je via een app ook elders consulteren.

devastator
Premium Member
Premium Member
Berichten: 573
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 12 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer

Re: Mijn huis

Berichtdoor devastator » 1 week 1 dag 14 uur geleden (12 Jan 2019, 15:54)

In bijlage een foto van mijn prototype garage opener op de raspberry pi.

De 3 ledjes aan de zijkant zijn voor statusweergave. Op basis van de frequentie waarop ze knipperen weet ik wat de status is van de netwerkverbinding en de statemachine. Handig bij debuggen, maar ook om te zien of het systeem niet hangt of gecrashed is. Ook een extra ledje bij de relais dat aangaat wanneer het relais aan staat.

Groen is de phoenix connector met alle aansluitingen. Handig omdat 5 kabels aangesloten zijn, en ik die niet allemaal apart wil los of vastmaken wanneer ik aan het bord wil werken. Zoals je kan zien is ie al in aanraking gekomen met de soldeerbout :-)
Bijlagen
20190112_153128.jpg
20190112_152651.jpg
20190112_152644.jpg
Afbeelding


Terug naar “Tutorials/Reviews”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast