Nieuwe superraket Delta-4 Heavy geen onverdeeld succes

Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 Feb 2003
Locatie: België - Limburg

Nieuwe superraket Delta-4 Heavy geen onverdeeld succes

Berichtdoor Blue-Sky » 22 Dec 2004, 10:55

Op de basis Cape Canaveral in Florida is vannacht de gloednieuwe Amerikaanse draagraket Delta-4 Heavy voor het eerst gelanceerd, zo was live op het Internet te volgen. Er staan vraagtekens achter het al of niet volledig lukken van deze testmissie.

De Delta-4 Heavy is gebouwd door Boeing dat in de ruimtevaart onder meer actief is met de succesvolle Delta-2 draagraket, een ernstige concurrent van de Europese Ariane.
Na herhaaldelijk uitstel om technische en meteorologische redenen, en een incidentrijke finale aftelling, verhief het gevaarte zich dinsdag om 22.50 uur Belgische tijd spectaculair in de lucht. Pakweg dertien minuten na lift-off bereikte de raket een parkeerbaan rond de aarde en werd de tweede trap stilgelegd. Twee nanosatellietjes voor wetenschappelijk onderzoek, Ralphie en Sparky, dienden zestien minuten na lancering te worden uitgezet. Maar het is onduidelijk of dit al of niet is gebeurd. Wel bleek dat de eerste trap minder stuwkracht zou hebben ontwikkeld dan verhoopt, zodat de bovenste trap dit diende te compenseren. Waarbij de vraag rees of die over voldoende brandstof beschikte voor het langer functioneren. Maar omstreeks 5 uur was nog niet duidelijk of al dan niet de correcte baan werd bereikt. Doorgaans is dit meteen geweten. Bovendien zou de derde ontbranding minder lang hebben geduurd dan gepland.
De nieuwe tweetrapsdraagraket kan een belangrijke rol kan gaan spelen in de Amerikaanse defensie en voor de NASA. Meer bepaald als opvolger van de dure Titan-IV van Lockheed Martin en de Amerikaanse Luchtmacht, en als concurrent van de Atlas-5 van Lockheed Martin. De nieuwe raket kan ook tien tot elf ton naar de Maan of Mars slingeren.


Bron: HBVL.be van 22 december 2004

Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 15796
Lid geworden op: 18 Feb 2003
Twitter: meon
Locatie: Bree
Bedankt: 546 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 471 keer
Contact:

Re: Nieuwe superraket Delta-4 Heavy geen onverdeeld succes

Berichtdoor meon » 22 Dec 2004, 11:14

Blue-Sky schreef:Ralphie en Sparky

Al goed dat ze onzen sparkiii niet sky high hebben geblazen :p


Terug naar “Test”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast