Blokjes in beeld ?

karine
Premium Member
Premium Member
Berichten: 501
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Blokjes in beeld ?

Berichtdoor karine » 02 Okt 2017, 20:31

Ik krijg sinds vandaag af en toe blokjes en in beeld tijdens het tv kijken.
Zender Canvas HD
TSID 11
S/N RATIO 39,9
BER 0,0
SIGNAAL LOCKED
SIGNAALKWALITEIT 100%
SIGNAALSTERKTE 1,4 dBmV
Foutieve pakketen 1030 en dit blijft constant stijgen.
Toch is er niets aan de bekabeling of installatie veranderd.

Wat kan hier de oorzaak van zijn en zijn deze waarden ok ?

blaatpraat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 554
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor blaatpraat » 02 Okt 2017, 21:27

"Sinds vandaag".
Jij hebt toevallig geen uur (ongeveer) vanaf dat het begon, en dit probleem heb je momenteel, 22:30, nog?

karine
Premium Member
Premium Member
Berichten: 501
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor karine » 02 Okt 2017, 21:29

Nee, we hebben het pas opgemerkt toen we vandaag de tv aanzetten, rond 18u en het is nu nog steeds.
Zijn die opgegeven waarden eigenlijk goed ?

blaatpraat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 554
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor blaatpraat » 02 Okt 2017, 21:40

Ok, dan weet ik alvast dat het probleem niet bij mij ligt... 8)

De waardes die je gepost hebt zijn op zich wel goed, in feite zelfs te goed (een positieve signaalsterkte kan té goed zijn, in de zin dat het signaal overstuurd is, en er hierdoor problemen optreden. Volgens mij echter niet van toepassing hier).

Hoe oud is je bekabeling? Welke soort bekabeling?

Welke soort versterker heb je?
Muurmodel:
Afbeelding

"Volwaardige" NIU:
Afbeelding

Of nog iets anders?

Heeft er nog iemand van je directe buren Telenet Digitale TV? Zo ja: vraag deze dan of deze ook problemen heeft met Canvas.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27236
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1812 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor r2504 » 02 Okt 2017, 21:51

Met zo'n waardes ga je toch niet veel blokjes hebben lijkt me... zie je ze echt of is het omdat je de foutieve pakketten ziet ?

blaatpraat schreef:De waardes die je gepost hebt zijn op zich wel goed, in feite zelfs te goed (een positieve signaalsterkte kan té goed zijn, in de zin dat het signaal overstuurd is, en er hierdoor problemen optreden. Volgens mij echter niet van toepassing hier).


Het signaal is zelfs uitstekend... en met 1.4 dBmV ga je zeker niets oversturen (decoders kunnen zeker +10 dBmV verdragen).

karine
Premium Member
Premium Member
Berichten: 501
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor karine » 02 Okt 2017, 21:52

Huis is intussen een 15 jaar oud dus bekabeling ook.
Afbeelding
Contactdoos in muur is vorig jaar vervangen
Afbeelding
Modem
Afbeelding

Af en toe zien we de blokjes verschijnen ja.
Je kan nu blijkbaar iemand gratis van Telenet laten langskomen om alles eens na te kijken (helemaal mee tournee)
Misschien daar eens naartoe bellen.

IK kan altijd eerst nog eens de kabel vervangen van de contactdoos naar de digicorder om zeker te spelen.

barttech
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 29
Lid geworden op: 17 Aug 2013
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor barttech » 02 Okt 2017, 23:29

Ik vind het zelfs raar
Uw ber is 0,0 dat wil zeggen dat er geen fouten zijn .
En toch loopt uw foutieve pakken op
Als weg zakt naar 9E-6 dan is er iets met de kabel


karine schreef:Ik krijg sinds vandaag af en toe blokjes en in beeld tijdens het tv kijken.
Zender Canvas HD
TSID 11
S/N RATIO 39,9
BER 0,0
SIGNAAL LOCKED
SIGNAALKWALITEIT 100%
SIGNAALSTERKTE 1,4 dBmV
Foutieve pakketen 1030 en dit blijft constant stijgen.
Toch is er niets aan de bekabeling of installatie veranderd.

Wat kan hier de oorzaak van zijn en zijn deze waarden ok ?

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1451
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 157 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor Sylvester » 03 Okt 2017, 05:39

Het kan perfect dat er blocking is in combinatie met een heel goede BER en/of MER.
Kan zelfs heel goed. Het kan zelfs zo erg zijn dat je met momenten niet meer kan kijken en dat de BER of MER goed is.

fendtje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 364
Lid geworden op: 04 Jan 2007
Bedankt: 50 keer
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor fendtje » 03 Okt 2017, 07:31

karine schreef:Ik krijg sinds vandaag af en toe blokjes en in beeld tijdens het tv kijken.
Zender Canvas HD
TSID 11
S/N RATIO 39,9
BER 0,0
SIGNAAL LOCKED
SIGNAALKWALITEIT 100%
SIGNAALSTERKTE 1,4 dBmV
Foutieve pakketen 1030 en dit blijft constant stijgen.
Toch is er niets aan de bekabeling of installatie veranderd.

Wat kan hier de oorzaak van zijn en zijn deze waarden ok ?


Ben dan toch niet alleen kijk via ci+ module.
En die blokjes is heus niet sinds vandaag.
Blokjes in het Antwerpse , blokjes in Bredene.
bij ons blokjes canvas , een , vier .
Kabel is originele telenet kabel.
Dus blijkbaar een algemeen telenet probleem.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27236
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1812 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor r2504 » 03 Okt 2017, 08:10

barttech schreef:Uw ber is 0,0 dat wil zeggen dat er geen fouten zijn .
En toch loopt uw foutieve pakken op


De BER is volgens mij de actuele waarde terwijl het aantal foutieve pakketten is sinds je op de MUX staat.

Je BER kan dus schommelen (op en neer), terwijl je foutieve pakketten enkel zal oplopen.

fendtje schreef:bij ons blokjes canvas , een , vier .
Kabel is originele telenet kabel.
Dus blijkbaar een algemeen telenet probleem.


Raar want ik heb geen blokjes... het is dus zeker geen algemeen probleem.

Maar heb je al contact opgenomen met TN hierover... of kom je hier gewoon "zuchten" zonder iets te doen ?

Gebruikersavatar
JoskeVermeulen
Premium Member
Premium Member
Berichten: 490
Lid geworden op: 22 Aug 2012
Locatie: Liedekerke
Bedankt: 63 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor JoskeVermeulen » 03 Okt 2017, 08:53

fendtje schreef:Ben dan toch niet alleen kijk via ci+ module.
En die blokjes is heus niet sinds vandaag.
Blokjes in het Antwerpse , blokjes in Bredene.
bij ons blokjes canvas , een , vier .
Kabel is originele telenet kabel.
Dus blijkbaar een algemeen telenet probleem.


Volgens je posthistoriek heb je een Samsung, dus probeer dit eens:
viewtopic.php?f=102&t=47387
:troosten:
TV: Afbeelding
ISP: Afbeelding
Tel.: Afbeelding + Afbeelding + Afbeelding

karine
Premium Member
Premium Member
Berichten: 501
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor karine » 03 Okt 2017, 10:44

In denk dat het probleem is opgelost door de kabel tussen contactdoos en digicorder te vervangen.
Vanavond nog eens kijken of er nog blokjes komen maar gisterenavond was het opgelost.
Misschien dat deze kabels met de tijd wel verslijten door de digicorder te bewegen tijdens het poetsen.

tb0ne
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 774
Lid geworden op: 24 Aug 2012
Bedankt: 53 keer
Uitgedeelde bedankjes: 22 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor tb0ne » 03 Okt 2017, 12:31

Bij mijn schoonouders hadden ze een vergelijkbaar probleem met dezelfde zenders, ook op willekeurige momenten.
Alles binnen vervangen maar het was niet opgelost, bleek uiteindelijk een probleem buiten in zo'n paddenstoel te zijn, vochtproblemen daar en de technieker zei dat een/canvas op een storingsgevoeliger stuk van de kabel zaten... :think:

Chukky2
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 29
Lid geworden op: 12 Jul 2014
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor Chukky2 » 10 Okt 2017, 19:51

Sylvester schreef:Het kan perfect dat er blocking is in combinatie met een heel goede BER en/of MER.
Kan zelfs heel goed. Het kan zelfs zo erg zijn dat je met momenten niet meer kan kijken en dat de BER of MER goed is.


Wat hebben die ber en mer waardes dan voor zin?

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2170
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 161 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 123 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor mailracer » 10 Okt 2017, 21:02

Ber wil zeggen bit error rate en
Mer wil zeggen modulation error rate

Beide waardes zijn dus zeker belangrijk om te achterhalen waar het probleem zich bevind.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27236
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1812 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor r2504 » 10 Okt 2017, 21:14

Sylvester schreef:Het kan perfect dat er blocking is in combinatie met een heel goede BER en/of MER.
Kan zelfs heel goed. Het kan zelfs zo erg zijn dat je met momenten niet meer kan kijken en dat de BER of MER goed is.


Nee, dat kan niet... blokjes zorgen zo ie zo voor een verhoging van de BER.

karine
Premium Member
Premium Member
Berichten: 501
Lid geworden op: 04 Aug 2006
Locatie: Geel (Antwerpen)
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor karine » 10 Okt 2017, 21:56

Vandaag toevallig bij de overbuur gestaan.
Deze klaagde ook dat hij vorige last had van blokjes op zijn tv.
Nu zijn ze vorige week ook dat bakje vooraan aan het straat komen vervangen, misschien dat dat er wel iets mee te maken had.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1451
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 157 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor Sylvester » 10 Okt 2017, 22:22

r2504 schreef:
Sylvester schreef:Het kan perfect dat er blocking is in combinatie met een heel goede BER en/of MER.
Kan zelfs heel goed. Het kan zelfs zo erg zijn dat je met momenten niet meer kan kijken en dat de BER of MER goed is.


Nee, dat kan niet... blokjes zorgen zo ie zo voor een verhoging van de BER.


Jawel hoor, kan wel.
Je moet het in functie van de tijd zien. De teller van de errors (blocking) kan gedurig oplopen, zonder iets merkbaar in de BER.
Dit gebeurt als het signaalniveau en signaalkwaliteit goed is, maar als er bijvoorbeeld zeer kortstondige onderbrekingen zijn, bv. door slechte contacten. Dan heb je meestal een goede BER en MER, en toch loopt de teller van de errors op. Op het moment zelf dat de errors optreden, zou je eventueel iets kunnen zien aan de BER, maar dat hangt dan weer af van de manier van de kwaliteit van de ontvanger, software, enz...

Als de teller constant oploopt (constant blocking), heb je meestal wel een slechte BER. Een voorbeeld : versterkertrap defect, dan heb je meestal constant een slechte BER, MER en veel blocing.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27236
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1812 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 315 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor r2504 » 11 Okt 2017, 08:54

Sylvester schreef:maar als er bijvoorbeeld zeer kortstondige onderbrekingen zijn, bv. door slechte contacten. Dan heb je meestal een goede BER en MER, en toch loopt de teller van de errors op


Op dat moment is je BER slecht... dat hij maar kort slecht is wil niet zeggen dat hij niet slecht is.

Een permanente slechte BER is een structureel probleem (connectors, kabel, signaal in de straat, ...) terwijl een korte slechte BER eerder oorzaak gebonden is (centrale verwarming die aanspringt, ...).

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1451
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 157 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: Blokjes in beeld ?

Berichtdoor Sylvester » 11 Okt 2017, 18:47

Kortstondige blocking is meestal een slecht contact, al dan niet onderhevig aan wind en/of temperatuur (uitzetten en krimpen van materialen, van kernschroeven van coax).

Uiteraard, dat zei ik toch, kortstondig. Normaals , het heeft allemaal met 'tijd' te maken.
Ik heb het dan ook over wat je ziet op de digicorder. Dikwijls zie je daar de BER en MER NIET slecht worden, omdat de software niet snel genoeg is of de meting niet correct genoeg gebeurt.
In theorie is de BER uiteraard slecht. Bit error rate/ratio, vandaar de benaming.
Ik wil er maar op wijzen dat je op de digicorder en zelfs op speciale meettoestellen niet altijd een slechte BER ziet, zelfs niet op het moment dat er even wat foutjes in beeld passeren.
Zeer goede meettoestellen hebben voor intermitterende/wispelturige kortstondige blocking een speciale meetfunctie, specifiek om die reden dat het met MER en BER niet meetbaar is, zelfs het constellatie diagram geeft geen krimp. Kijk maar eens bij de gekende merken voor QAM metingen.


Terug naar “Kabel TV (Telenet, Numericable, Voo, Orange)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast