Eigen router met PPPoe fully routed

blaatpraat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 554
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Eigen router met PPPoe fully routed

Berichtdoor blaatpraat » 13 Sep 2016, 09:35

Heb een netwerk, met daarin een OBOX3.
Omdat deze router vaak kuren vertoond, heb ik een eigen router hier aan gekoppeld, en heb ik deze de PPPoe sessie laten opstarten.
Dit werkt perfect, en gaat stabieler dan via de OBOX.

Echter... Ik heb ook TV.
Nu is het zo dat de decoder geen aparte kabel heeft tot aan de kast waarin zowel de OBOX als de router zitten.
Deze zit op een switch bij de TV.
Aangezien de OBOX in fully routed mode werkt, werkt dit ook zonder problemen.

Is er de mogelijkheid om dit ook te laten werken via een eigen router?
Al dan niet via het mac adres?
Ik heb het alvast geprobeerd, maar zonder succes helaas.

Momenteel draait mijn router gargoyle, en kan ik dus veel zaken via SSH afregelen.
Indien nodig kan ik er ook DD-WRT op plaatsen.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13171
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2069 keer
Recent bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 580 keer
Contact:

Re: Eigen router met PPPoe fully routed

Berichtdoor philippe_d » 13 Sep 2016, 12:08

blaatpraat schreef:Heb een netwerk, met daarin een OBOX3.
Omdat deze router vaak kuren vertoond, heb ik een eigen router hier aan gekoppeld

Welke kuren?
Een o-box3 mag geen kuren vertonen, kan je die niet vervangen door een exemplaar "zonder kuren" ?

blaatpraat schreef:Aangezien de OBOX in fully routed mode werkt, werkt dit ook zonder problemen.
Is er de mogelijkheid om dit ook te laten werken via een eigen router?

De decoder moet "rechstreeks" aangesloten worden op jouw o-box
De mogelijkheden zijn dus:
    - bestaande kabel splitsen (nadeel: 2 * 100 mbps)
    - managed switches (vlans)
    - sommige routers hebben een "IPTV" mode (waarbij de decoder gebridged wordt naar de wan van de router)
    - last but not least: je eigen router instellen als switch/AP (dan heb je terug de fully routed mode van de o-box)
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

blaatpraat
Premium Member
Premium Member
Berichten: 554
Lid geworden op: 10 Jan 2014
Bedankt: 45 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Eigen router met PPPoe fully routed

Berichtdoor blaatpraat » 13 Sep 2016, 12:16

philippe_d schreef:Welke kuren?
Een o-box3 mag geen kuren vertonen, kan je die niet vervangen door een exemplaar "zonder kuren" ?

Daarvoor heb ik al gebeld, en sinds vandaag is er een nieuwe OBOX geïnstalleerd.
Deze viel regelmatig uit, en moest een volledige boot-sequence doormaken.
Leuk als je bijvoorbeeld net TV aan het zien was...

philippe_d schreef:De decoder moet "rechstreeks" aangesloten worden op jouw o-box
De mogelijkheden zijn dus:
    - bestaande kabel splitsen (nadeel: 2 * 100 mbps)
    - managed switches (vlans)
    - sommige routers hebben een "IPTV" mode (waarbij de decoder gebridged wordt naar de wan van de router)
    - last but not least: je eigen router instellen als switch/AP (dan heb je terug de fully routed mode van de o-box)

Dat laatste is hetgeen ik kan toepassen, en deed ik voorlopig ook zo.
Zorgt ervoor dat ik een beter wifi bereik heb, maar loste de modem-problemen niet op (nu, met een modem is dat hopelijk wel opgelost).

Ik weet dat een nieuwe modem + eigen router in AP mode al veel kan schelen, doch wou ik het toch vragen omdat het me een leuke uitdaging lijkt (zowel voor mijzelf, als eventueel voor anderen).
Heb dan ook terug alles in eigen beheer, waar ik nu maar heel beperkt ben qua mogelijkheden met de OBOX (waarbij ik weet dat dit voor 99,9% van de gebruikers voldoende is weliswaar).

Gebruikersavatar
bitbite
Pro Member
Pro Member
Berichten: 282
Lid geworden op: 18 Dec 2012
Bedankt: 23 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Eigen router met PPPoe fully routed

Berichtdoor bitbite » 13 Sep 2016, 12:39

Ik mis ergens het exacte probleem denk ik. Bij mij laat ik de (fully routed) bbox een pppoe sessie opbouwen voor wat de STB nodig heeft, en een eigen router erachter met zijn eigen pppoe sessie voor internet. Lijkt me het beste van twee werelden, en voor jou ook een transparante oplossing?

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5962
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 449 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 82 keer

Re: Eigen router met PPPoe fully routed

Berichtdoor ITnetadmin » 13 Sep 2016, 12:41

Hij zegt dat het hem een leuke uitdaging lijkt. Meer reden moet daar toch echt niet voor zijn.
Ik vraag me ook af of het, puur voor de uitdaging, zou lukken om de volledige functionaliteit na te bootsen met een eigen router.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 13171
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2069 keer
Recent bedankt: 19 keer
Uitgedeelde bedankjes: 580 keer
Contact:

Re: Eigen router met PPPoe fully routed

Berichtdoor philippe_d » 13 Sep 2016, 14:33

Mooie uitdaging :)

Ik ken niets van linux, of SSH of hoe je routers kan programmeren
Maar ik zie hier de volgende processen:
    1) het detecteren van een aangesloten decoder
    2) het bridgen van de decoder naar de WAN van de router (zodat deze een IP adres krijgt van de o-box en alle traffiek direct naar de wan wordt gerouted)
Het "detecteren" van de decoder zou kunnen gebeuren:
    - op basis van het MAC adres (of de eerste characters van het MAC adres?)
    - op basis van de "vendor class identifier" tijdens de DHCP (DHCP option 60).
Dit laatste is hoe de FritzBox (Firmware 06.52) de decoder in de juiste VLAN steekt.

Als dit iemand op weg kan helpen ...

bitbite schreef:Ik mis ergens het exacte probleem denk ik. Bij mij laat ik de (fully routed) bbox een pppoe sessie opbouwen voor wat de STB nodig heeft, en een eigen router erachter met zijn eigen pppoe sessie voor internet. Lijkt me het beste van twee werelden, en voor jou ook een transparante oplossing?

Het probleem is dat hij maar één kabel heeft naar de switch achter de TV, waarop hij zowel zijn decoder(s) als zijn netwerk wil op aansluiten. In jouw oplossing heb je 2 kabels nodig: één rechtsreeks van de bbox naar de STB, de andere van je router naar je devices.

Trouwens: de B-box heeft geen eigen PPPoE nodig als je heirop alleen de STB's aansluit, toch?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7490 int, FW 113.06.80 , VDSL2 Annex A, sync 100/20 (vectoring), native IPv6 (Proximus).
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
xming
Pro Member
Pro Member
Berichten: 432
Lid geworden op: 06 Okt 2005
Bedankt: 41 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Eigen router met PPPoe fully routed

Berichtdoor xming » 13 Sep 2016, 16:07

Code: Selecteer alles

          untagged           untagged + vlan30
obox ------------ router--------------------- vlan switch-------- TV
   |________________|                               |_____________PC
          untagged


- 2 kabels van obox naar de router (of een vlan switch)
- op de router vlans configureren en taggen en poorten toewijzen
- 1 kabel van de router naar een vlan switch
- switch configureren met vaste LAN/TV poorten

zo zal het moeten lukken.

Stel je heb 4 onafhankelijk poorten op de router
- eth0 naar obox LAN
- eth2 naar obox TV
- eth3 naar een vlan switch

dan doe je
- pppoe over eth0
- vlan 10 aanmaken op eth3 zodat je eth3 en eth3.30 hebt
- stop eth0 en eth3.30 in een bridge

Wat philippe_d zei werkt alleen als internet en TV via één poort van obox werkt, ik heb geen TV, is dat zo geheten full-routed mode?
Als dit het geval is, dan

Code: Selecteer alles

           untagged                   untagged+vlan30
obox ----------------- router ---------------------------- linux switch ----------TV
                                                                |------------------PC


- eth0 naar obox
- eth1 naar linux switch
- pppoe over eth0
- eth0 bridgen met eth1.30
- op de linux switch detecteren van STB (zoals phillipe_d had uitgelegd) en dan in vlan 30 steken, of ipv van een linux switch een switch gebruiken die op basis van MAC een VLAN toekent.
Trouwens: de B-box heeft geen eigen PPPoE nodig als je heirop alleen de STB's aansluit, toch?

Bij mij weten werkt het zoals valn 20, dus geen pppoe

Gebruikersavatar
bitbite
Pro Member
Pro Member
Berichten: 282
Lid geworden op: 18 Dec 2012
Bedankt: 23 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Eigen router met PPPoe fully routed

Berichtdoor bitbite » 13 Sep 2016, 20:37

philippe_d schreef:Trouwens: de B-box heeft geen eigen PPPoE nodig als je heirop alleen de STB's aansluit, toch?
Als je op de STBs netflix wil doen wel.


Terug naar “IPTV (Proximus-TV/Belgacom-TV, Scarlet, ...)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast