spattende boter

Onderwerpen die nergens anders thuis horen en toch eerder technisch van aard zijn? Post ze hier!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7188
Lid geworden op: 05 feb 2010, 20:17
Locatie: kortrijk
Uitgedeelde bedankjes: 152 keer
Bedankt: 373 keer

Misschien is er hier iemand een oplossing voor volgend probleem.

Als wij koken en gebruiken bakboter van auchan dan zijn er paar spatten maar valt heel goed mee.
Ik heb hier nog potten en pannen van mijn ouders merk arcoflam .
Is in glaskeramiek, voordeel ze komen rap warm alles gaat veel vlugger .Ik dacht eerst door oude potten (alhoewel niks aan) dus hebben we ne keer een pot van pyrex gekocht maar is net hetzelfde als bakt of stooft spat de boter in het rond.
iphone 8+ : orange xtreme
iphone 13 : max 512gb orange xtreme
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile + fiber in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb extra surf
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7916
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 376 keer
Bedankt: 734 keer
Recent bedankt: 1 keer

Boter of margarine? Spatten ga je altijd wel wat hebben maar olijfolie is kampioen in spatten. En margarine spat volgens mij meer dan boter omdat margarine gewoon bestaat uit (een mengsel van) olieën die een compacte massa vormen dankzij de stollingsmiddelen die toegevoegd worden. Dus eerst op de verpakking kijken of er ergens het woordje "beurre" op staat. Is dat niet het geval dan heb je margarine.
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5780
Lid geworden op: 17 nov 2009, 22:39
Uitgedeelde bedankjes: 261 keer
Bedankt: 1770 keer
Recent bedankt: 10 keer

De oorzaak van het probleem: water + vet = spatten

Ofwel is hetgeen je bakt te nat en moet je het afdrogen, ofwel is het vetgehalte van de boter te laag.
phildww
Pro Member
Pro Member
Berichten: 386
Lid geworden op: 05 aug 2009, 21:57
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 41 keer

Bedoel je boter, of margarine? Indien dat laatste (wat ik vermoed): margarine bestaat uit plantaardige olie,water en een emulgator die beiden aan elkaar bindt. Hoe meer water, hoe meer spatten, typisch voor de wat goedkopere merken. En sommige potten geven hitte sneller door, met een hevigere reactie van de margarine...
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7916
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 376 keer
Bedankt: 734 keer
Recent bedankt: 1 keer

Anno 2018 begrijp ik eerlijk gezegd niet dat mensen nog steeds het verschil niet kennen tussen boter en margarine.
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6287
Lid geworden op: 22 feb 2005, 12:46
Uitgedeelde bedankjes: 505 keer
Bedankt: 609 keer
Recent bedankt: 3 keer

..bakboter van auchan ..
lijkt me anders wel duidelijk.

'Ik heb een problem met mijn fiets'
'is het een fiets of een driewieler, want je kent het verschil niet'...

rare opmerkingen hier.

Ik denk als oorzaak van spatten ook aan vocht, of in het voedsel, of in de pan of in de boter.

Heb je het problem bvb ook met Solo ofzo ?

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...
phildww
Pro Member
Pro Member
Berichten: 386
Lid geworden op: 05 aug 2009, 21:57
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 41 keer

Joe de Mannen schreef:
..bakboter van auchan ..
lijkt me anders wel duidelijk.
Je zou ervan schrikken hoeveel mensen het verschil tussen boter en margarine niet kennen. Strikt genomen bestaat bakboter zelfs niet, boter is boter. Margarine is er in vele vormen: om te bakken, te smeren, vloeibaar, op basis van soja, edm... Zoveel als uit de hersenpan van de marketing-boys&girls kan komen.
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7916
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 376 keer
Bedankt: 734 keer
Recent bedankt: 1 keer

Helemaal niet duidelijk. Mensen kopen een product en geven er een eigen benaming aan. Om jouw voorbeeld van solo te nemen. Solo is margarine en geen boter. Zolang het woordje "boter" niet op de verpakking staat is het margarine. Mensen moeten leren de dingen bij naam te noemen. Het is boter of het is margarine, een wereld van verschil.
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7188
Lid geworden op: 05 feb 2010, 20:17
Locatie: kortrijk
Uitgedeelde bedankjes: 152 keer
Bedankt: 373 keer

nee maar dat is mijn vraag niet !!!!!
als we bakken in een gewone pan of tefal dan spat dat heel weinig.
Maar in zo een glaskeramiek wel.
Zoiets :

http://www.pyrex.fr/produits/cocottes/p ... -1717.html


ik kan me niet herinneren dat mijn ouders erover klaagden, dus wil ik weten hoe ze het dan deden ( want zijn ondertussen 10 jaar gestorven)
indienen tijd was er niet echt sprake van olijfolie, dus dat kan ook de oplossing nie zijn
aja margarine is het want tis een soort solo, daar ken ik wel nog het verschil in :-D
tenslote heeft aleen boter de smaak van boter of zoiets vroeger in de reclame.
iphone 8+ : orange xtreme
iphone 13 : max 512gb orange xtreme
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile + fiber in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb extra surf
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7916
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 376 keer
Bedankt: 734 keer
Recent bedankt: 1 keer

proximusboyke schreef: aja margarine is het want tis een soort solo, daar ken ik wel nog het verschil in :-D
Waarmee je zelf het antwoord op je vraag geeft. Spatten heeft niks te maken met de recipient maar alles met het ingrediënt.
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6287
Lid geworden op: 22 feb 2005, 12:46
Uitgedeelde bedankjes: 505 keer
Bedankt: 609 keer
Recent bedankt: 3 keer

maar in een tefalpan is het niet.... dan ligt het toch aan de boter ?
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...
Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7188
Lid geworden op: 05 feb 2010, 20:17
Locatie: kortrijk
Uitgedeelde bedankjes: 152 keer
Bedankt: 373 keer

nee enkel in zo een glaskeramiek.
Ik heb al zitten denken dat het komt omdat die pannen zo vlug warm/heet komen en andere meer geleidelijk.
Maar da ben ik niet zeker, want ben geen expert.
iphone 8+ : orange xtreme
iphone 13 : max 512gb orange xtreme
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile + fiber in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb extra surf
Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6287
Lid geworden op: 22 feb 2005, 12:46
Uitgedeelde bedankjes: 505 keer
Bedankt: 609 keer
Recent bedankt: 3 keer

ze worden misschien gewoon warmer
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7916
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 376 keer
Bedankt: 734 keer
Recent bedankt: 1 keer

Fysica denk ik dan. Metaal is een betere warmtegeleider dan glas. Trouwens, bakken in pyrex? Zo een pyrex ding is goed voor in de oven om iets verder te garen wat je vooraf in een (metalen) pan hebt voorgebakken.
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 7590 AX + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
phildww
Pro Member
Pro Member
Berichten: 386
Lid geworden op: 05 aug 2009, 21:57
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 41 keer

Joe de Mannen schreef:ze worden misschien gewoon warmer
Dat denk ik dus ook. Die pyrexen kunnen wel degelijk op een fornuis gebruikt worden, maar de hitte zal meer geconcentreerd blijven op de onderkant, en de margarine zal anders reageren op die hogere warmte. Ik zie in de link dat die potten niet geschikt zijn voor inductie, er zal dus zeker geen metaal inzitten.

In een metalen pan/kom wordt de hitte beter/sneller verdeeld over de gehele pan, met als gevolg een lagere temperatuur op de onderkant.

Probeer eens een lagere temperatuur op het fornuis?
pevepe
Plus Member
Plus Member
Berichten: 209
Lid geworden op: 30 apr 2006, 08:31
Locatie: Hageland
Uitgedeelde bedankjes: 21 keer
Bedankt: 7 keer

Jack Daniels schreef:Anno 2018 begrijp ik eerlijk gezegd niet dat mensen nog steeds het verschil niet kennen tussen boter en margarine.
De "bakboter" van De Oetker Die Wout Van Aert op zijn fietsketting spoot tijdens het wereldkampioenschap is een zuiver plantaardig produkt (koolzaadolie, druivenpitolie....). het is dus bakmargarine of bakolie.
Plaats reactie

Terug naar “Allerlei”