schakeling

karp_p
Member
Member
Berichten: 88
Lid geworden op: 16 Dec 2006
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

schakeling

Berichtdoor karp_p » 09 Sep 2017, 12:44

Beste,

Is er iemand die me een woordje uitleg kan geven over het onderstaande:
[attachment=0]schakeling.JPG[/attachment]

Ik heb een oude deeguitrolmachine gekocht (voor hobby) en moet die nu aan de praat krijgen.
Blijkbaar zou die werken op 3f 380v maar zou die ook kunnen werken op 230v.

Maar daar ik thuis geen 3f 380v heb, ben ik aan het kijken wat ik kan doen. Generator kopen? maar welke zwaarte dan.

mvg, Karp
Bijlagen
schakeling.JPG

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1475
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 213 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 166 keer

Re: schakeling

Berichtdoor nickz » 09 Sep 2017, 12:54

Als daar een driefasige motor in zit denk ik niet dat je die op één fase zal kunnen laten draaien. Hoe ziet de aansluiting eruit? Staat daar nog iets bij vermeld?

Voor zo'n zware machine zou je een heel grote en dure generator nodig hebben. Het zal dan wellicht gemakkelijker en goedkoper zijn om de stroomaansluiting van je huis te laten wijzigen naar een driefasige aansluiting (drijfkracht).

daydreamke
Pro Member
Pro Member
Berichten: 303
Lid geworden op: 05 Okt 2012
Bedankt: 16 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: schakeling

Berichtdoor daydreamke » 09 Sep 2017, 13:04

Beste kunt u eens een foto nemen van het plaatje op de motor. Groeten Peter


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

karp_p
Member
Member
Berichten: 88
Lid geworden op: 16 Dec 2006
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: schakeling

Berichtdoor karp_p » 09 Sep 2017, 13:12

@nickz, daydreamke. Bedankt voor de reactie.

Enige echte info die ik heb is deze sticker op de stroomschakeling.

Foto van de motor, Op de motor staat geen info. Juist gele stickertje met 220 volt

[attachment=0]motor.JPG[/attachment]

mvg, wout
Bijlagen
motor.JPG

kamiel
Premium Member
Premium Member
Berichten: 563
Lid geworden op: 18 Jun 2012
Bedankt: 31 keer
Uitgedeelde bedankjes: 127 keer

Re: schakeling

Berichtdoor kamiel » 09 Sep 2017, 13:14

Het je thuis een 1fase of 3fase of 3fase + N?
Internet: EDPnet VDSL XS met Fritzbox 7360 als modem en router
TV: Netflix, Stievie, VRTNU en vier.be
VOIP: Weepee (inkomend), Freevoipdeal (uitgaand) via Raspbx
GSM: Orange (met Chinese Oukitel K4000)

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1475
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 213 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 166 keer

Re: schakeling

Berichtdoor nickz » 09 Sep 2017, 13:18

Zit er een stekker aan die kabel of hoeveel aders heeft die (en welke kleuren)?

karp_p
Member
Member
Berichten: 88
Lid geworden op: 16 Dec 2006
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: schakeling

Berichtdoor karp_p » 09 Sep 2017, 13:25

Heb thuis mono fase.
[attachment=1]stekker.JPG[/attachment][attachment=0]schakeling2.JPG[/attachment]
Bijlagen
schakeling2.JPG
stekker.JPG

kamiel
Premium Member
Premium Member
Berichten: 563
Lid geworden op: 18 Jun 2012
Bedankt: 31 keer
Uitgedeelde bedankjes: 127 keer

Re: schakeling

Berichtdoor kamiel » 09 Sep 2017, 13:31

Met monofase ga je dit niet redden... En je zou zoals hier al gezegd een heel gezonde generator nodig hebben!
Misschien motor vervangen door een monofase?
Internet: EDPnet VDSL XS met Fritzbox 7360 als modem en router
TV: Netflix, Stievie, VRTNU en vier.be
VOIP: Weepee (inkomend), Freevoipdeal (uitgaand) via Raspbx
GSM: Orange (met Chinese Oukitel K4000)

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1475
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 213 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 166 keer

Re: schakeling

Berichtdoor nickz » 09 Sep 2017, 13:38

Ik vrees dat je toch een drijfkracht aansluiting zal moeten laten installeren met driefasige contactdoos van Vynckier. Hiervoor contacteer je best een elektricien. Je kan eerst al even navragen bij je distributienetbeheerder of je een 3x400V+N aansluiting kan krijgen in je straat.

Afbeelding

Verstuurd vanaf mijn Galaxy S7 met Tapatalk
Laatst gewijzigd door nickz op 09 Sep 2017, 14:03, 1 keer totaal gewijzigd.

tdemeyer
Plus Member
Plus Member
Berichten: 154
Lid geworden op: 19 Jan 2013
Locatie: Ronse
Bedankt: 8 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: schakeling

Berichtdoor tdemeyer » 09 Sep 2017, 13:40

Aan het typeplaatje te zien zou je in theorie de keuze moeten hebben tss 220V 1ph, 220V 3ph of 380(400)V 3ph. (je hebt dan - again volgens het typeplaatje - wel minder vermogen ter beschikking, wat we logisch lijkt)
Ik heb dit ooit nog gezien op wasmachines waar je die keuze had, je moest dan ook in een schakelkastje wat 'jumpers' verplaatsen etc..

Google geeft aan dat het kan, mits toevoegen van een condensator.. (https://www.electricneutron.com/electric-motor/use-three-phase-motor-single-phase-power-supply/, maar het 220/380 verhaal is me niet helemaal duidelijk hoe je dit moet opvangen.

Elektriciens of electromechaniekers in de buurt? :)

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2134
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 159 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 119 keer

Re: schakeling

Berichtdoor mailracer » 09 Sep 2017, 13:41

Als de enige elektrische verbruiker de motor is, dan kan je best even de boite waar de kabel is aangesloten open doen. Als je er 6 klemmen tegenkomt met drie plaatjes op, dan heb je een driefasig net nodig, anders kan het op 220 enkelfasig mss wel werken.
Edit : komt er een verwarmingselement aan te pas ?

tdemeyer
Plus Member
Plus Member
Berichten: 154
Lid geworden op: 19 Jan 2013
Locatie: Ronse
Bedankt: 8 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer

Re: schakeling

Berichtdoor tdemeyer » 09 Sep 2017, 14:03

Beetje googlen op "connect 3 phase high voltage motor to 240v single phase" geeft in ieder geval een hoop links en zelfs filmpjes hoe e.e.a. moet geregeld worden.

(Ster = 400 V, Delta = 240v, combinatie met condensator op 1 'poot' = 1 phase ipv 3)

M_016
Starter
Starter
Berichten: 24
Lid geworden op: 23 Aug 2017
Bedankt: 3 keer

Re: schakeling

Berichtdoor M_016 » 09 Sep 2017, 14:22

Eens met tdemeyer alles wijst erop dat aansluiting op 220V mogelijk is (gele sticker 220V & typeplaatje Telemecanique 220V 3hp)

Ter info
http://www.dekoperentsjettel.nl/pdf/ori ... p_230V.pdf

https://www.google.be/search?biw=1366&b ... T3Yn4q88PM:

http://www.instructables.com/answers/In ... or-Wiring/

karp_p
Member
Member
Berichten: 88
Lid geworden op: 16 Dec 2006
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: schakeling

Berichtdoor karp_p » 09 Sep 2017, 15:13

[quote="mailracer"]Als de enige elektrische verbruiker de motor is, dan kan je best even de boite waar de kabel is aangesloten open doen. Als je er 6 klemmen tegenkomt met drie plaatjes op, dan heb je een driefasig net nodig, anders kan het op 220 enkelfasig mss wel werken.
Edit : komt er een verwarmingselement aan te pas ?[/quote]

Er komt geen verwarmings element aan te pas,


Iedereen ook reeds bedankt voor de reacties.

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4275
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 129 keer

Re: schakeling

Berichtdoor honda4life » 09 Sep 2017, 15:58

Het kentekenplaatje is van de schakeling, niet van de motor...
Motorgegevens zijn interessanter.

Je kan inderdaad die motor wel enkelfasig laten werken met enkele condensatoren, maar niet vergeten dat je slechts 2/3 van het vermogen dan nog over hebt.
Als je de juiste motorgegevens hebt, zou je eventueel een andere motor kunnen kopen tweedehands ofzo.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: schakeling

Berichtdoor petzl » 09 Sep 2017, 16:20

met dit plaatje ben je helemaal niets, want telemecanique maakt geen toestellen of motoren bij mijn weten.
Afbeelding

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4275
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 129 keer

Re: schakeling

Berichtdoor honda4life » 09 Sep 2017, 16:24

petzl schreef:met dit plaatje ben je helemaal niets, want telemecanique maakt geen toestellen of motoren bij mijn weten.


Dat is het kentekenplaatje van de contactor lijkt me :wink:
Ik denk een links-rechts schakeling.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

karp_p
Member
Member
Berichten: 88
Lid geworden op: 16 Dec 2006
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: schakeling

Berichtdoor karp_p » 09 Sep 2017, 17:29

[quote="honda4life"][quote="petzl"]met dit plaatje ben je helemaal niets, want telemecanique maakt geen toestellen of motoren bij mijn weten.[/quote]

Dat is het kentekenplaatje van de contactor lijkt me :wink:
Ik denk een links-rechts schakeling.[/quote]

Ja het is een deeguitrol machine, die kan in draairichting veranderen.
Maar het is de enigste info die heb.
Van uit dit "telematic ding", gaat er aarding, zwart, bruin en blauw naar de motor

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: schakeling

Berichtdoor petzl » 09 Sep 2017, 17:53

Misschien gewoon een Frequentie regelaar aanschaffen ?

monofase in , 3 fase uit

best kijk je toch nog eens op de motor
Afbeelding

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4275
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 129 keer

Re: schakeling

Berichtdoor honda4life » 09 Sep 2017, 18:06

karp_p schreef:
honda4life schreef:
petzl schreef:met dit plaatje ben je helemaal niets, want telemecanique maakt geen toestellen of motoren bij mijn weten.


Dat is het kentekenplaatje van de contactor lijkt me :wink:
Ik denk een links-rechts schakeling.


Ja het is een deeguitrol machine, die kan in draairichting veranderen.
Maar het is de enigste info die heb.
Van uit dit "telematic ding", gaat er aarding, zwart, bruin en blauw naar de motor


Van waar ben je?
Misschien een iemand in de buurt die je kan helpen?

Frequentieregelaar kan inderdaad een optie zijn, helaas zijn er weinig frequentieregelaars mono in, 3f uit.
Of in ieder geval, daar is de ingang niet voor bedoeld en moet je een overgedimensioneerde regelaar kopen om dit te compenseren.
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2134
Lid geworden op: 23 Feb 2010
Bedankt: 159 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 119 keer

Re: schakeling

Berichtdoor mailracer » 09 Sep 2017, 20:01

karp_p schreef:
mailracer schreef:Als de enige elektrische verbruiker de motor is, dan kan je best even de boite waar de kabel is aangesloten open doen. Als je er 6 klemmen tegenkomt met drie plaatjes op, dan heb je een driefasig net nodig, anders kan het op 220 enkelfasig mss wel werken.
Edit : komt er een verwarmingselement aan te pas ?


Er komt geen verwarmings element aan te pas,


Heb je de motor al opengedaan om te zien hoe die is geschakeld.

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4275
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 129 keer

Re: schakeling

Berichtdoor honda4life » 10 Sep 2017, 08:13

mailracer schreef:
karp_p schreef:
mailracer schreef:Als de enige elektrische verbruiker de motor is, dan kan je best even de boite waar de kabel is aangesloten open doen. Als je er 6 klemmen tegenkomt met drie plaatjes op, dan heb je een driefasig net nodig, anders kan het op 220 enkelfasig mss wel werken.
Edit : komt er een verwarmingselement aan te pas ?


Er komt geen verwarmings element aan te pas,


Heb je de motor al opengedaan om te zien hoe die is geschakeld.



karp_p schreef:Ja het is een deeguitrol machine, die kan in draairichting veranderen.
Maar het is de enigste info die heb.
Van uit dit "telematic ding", gaat er aarding, zwart, bruin en blauw naar de motor


Zwart, bruin, blauw naar de motor...
3fase, waarschijnlijk oud type kabel, vandaar een blauwe.
Mocht het een enkelfasige motor zijn, had je hoogstwaarschijnlijk de condensator wel zien zitten naast de boite / kwaf.

Het gebruikte type contactor is een omschakelcontactor links/rechts.

We hebben inderdaad echt het kentekenplaatje van de motor nodig om je verder te kunnen helpen, soms zit er ook een tweede kentekenplaatje in de boite (kan nooit overschilderd worden of onleesbaar worden).

Wat ook een hulp zou zijn is de motorbeveiliging zoeken, en de waarde mededelen op welke deze ingesteld staat.

Afbeelding
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

karp_p
Member
Member
Berichten: 88
Lid geworden op: 16 Dec 2006
Bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: schakeling

Berichtdoor karp_p » 10 Sep 2017, 09:40

Heb een email naar Italië gestuurd waar de bouwer van de machine zit.
Is wel een oude machine, maar hoop dat ze nog info hebben over de motor.

Om de boite van de motor open te doen, zou ik hem moeten demonteren......

Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4275
Lid geworden op: 03 Jan 2010
Locatie: 127.0.0.1
Bedankt: 228 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 129 keer

Re: schakeling

Berichtdoor honda4life » 10 Sep 2017, 11:41

karp_p schreef:Heb een email naar Italië gestuurd waar de bouwer van de machine zit.
Is wel een oude machine, maar hoop dat ze nog info hebben over de motor.

Om de boite van de motor open te doen, zou ik hem moeten demonteren......


Je motor zal en moet ergens een beveiliging tegen overbelasting hebben, heb je die gevonden?
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 922
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 84 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: schakeling

Berichtdoor petzl » 10 Sep 2017, 12:27

Hoeveel draden zitten er eigenlijk in de stekker ?

zou ook nog wel eens kunnen dat er gewoon maar 2 draden + aarding in zit.
Afbeelding

strop2
Starter
Starter
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 Sep 2017

Re: schakeling

Berichtdoor strop2 » 11 Sep 2017, 08:15

Het is mogelijk een 3 fasige asynchrone motor aan te sluiten op een 1 fasig net.
Indien de motor 230/400 V vermeld dan moet je hem in driehoek aansluiten met een condensator.
Indien de motor 400/690V vermeld dan moet je hem in ster aansluiten met een condensator.
Berekening van condensator is 70uf per Kw.
Rekening houden met de grote vermogens die zo ontstaan naar de kabel sectie van je stopcontact kijken en je zekering.
Zoals reeds eerder aangegeven je hebt een vermogen verlies op de motor.
En als je niet zeker bent van je zaak, geen risico's contacteer een vakman.

Strop2


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: gentenaar1, kaarsenbril, mailracer, Tuurbo en 2 gasten