Bron berekenen van schakeling

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 05 Sep 2017, 10:40

Ik ben bezig met een elektrische testschakeling, met 4 verbruikers (momenteel) in parallel.
Ik ben me dus wat aan het inlezen over hoe ik de bron moet berekenen, maar volgens mij zie ik het te simpel.

In de documentatie van de verbruiker staat het volgende: Stromversorgung: DC 9-18V, empfehlen 12V 2A . Dus 12V, 2A raden ze aan.
Als ik er van 4 in parallel heb, kom ik dan uit op een bron van 12V en 8A, want de V blijft gelijk en de A verdeelt zich over de verbruikers. Maar dan loop ik het risico dat als ik een verbruiker (of 2) uitschakel, dat de overige stuk gaan. Of vergis ik mij? :?
Mijn initiële 12V8A lijkt me ook wat te simplistisch (ik herinner mij de lessen elektronica vroeger toch als ingewikkelder).

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?
Xbox Live: MClaeys

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 557
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor SpecialK » 05 Sep 2017, 10:49

Het is de spanning die telt, niet de stroom. Dus Of je nu één of 4 verbruikers aansluit, de spanning blijft 12V dus iedere verbruiker neemt wat hij nodig heeft.

LED's hebben soms een stroombron nodig ipv een spanningsbron, maar op basis van wat men als voeding voorstelt zal dat hier wel niet het geval zijn.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 05 Sep 2017, 10:52

Dus in principe is een bron van 12V2A dan voldoende?
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3120
Lid geworden op: 22 Feb 2005
Bedankt: 403 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 405 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor Joe de Mannen » 05 Sep 2017, 10:53

Vergelijk het met een waterdarm met 4 kranen, de kranen "hebben 10L/minuut nodig"
Je hoofdkraan moet dus 40L/minuut kunnen leveren, maar als je 2 kranen dichtzet is er geen probleem.

12V/2A is dus niet voldoende, tenzij je slechts 1 verbruiker tegelijkertijd aanzet.

J.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 05 Sep 2017, 11:08

Ok, dus 12V8A (of hoger als ik zou uitbreiden) en de overschot zorgt niet voor schade :). Tnx. Dan klopte men berekening toch, ik snapte alleen niet de hele correcte redenering er achter :).

Bij die analogie met de kranen, zet 2 kranen dicht en de andere gaan wel harder stromen overigens (tot hun max debiet) ;).
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5228
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 391 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor heist_175 » 05 Sep 2017, 11:25

MClaeys schreef:Bij die analogie met de kranen, zet 2 kranen dicht en de andere gaan wel harder stromen overigens (tot hun max debiet) ;).

Het is een "pull" systeem, geen "push"
Die 8A wordt niet sowieso gebruikt, het is net andersom. Elke verbruiker vraagt zijn deel op en als de bron het niet kan geven, knalt ze eruit.

Analogie zekeringkast: een 40A hoofdautomaat vereist niet dat heel uw installatie constant 40A verbruikt.
Maar als je 50A verbruikt, knalt die er wel uit

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1475
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 213 keer
Uitgedeelde bedankjes: 166 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor nickz » 05 Sep 2017, 12:11

Elke verbruiker heeft een bepaalde weerstand (R) en die bepaalt hoeveel stroom (I) er door loopt in functie van de spanning (U).
Wet van Ohm: U = R * I <=> I = U / R

De stroomsterkte die bij een voeding staat aangegeven (bv. 8 A) is de maximale stroom dat deze kan leveren. Zolang de voeding gestabiliseerd is, is er geen probleem wanneer er veel minder stroom wordt getrokken. Bij een niet-gestabiliseerde voeding (een simpele transformator + gelijkrichter) zou de spanning dan aanzienlijk stijgen. Bij een schakelende voeding is de uitgangsspanning sowieso stabiel.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 05 Sep 2017, 13:32

mja, qua voedingen is het sowieso gene vette, de meeste zitten maar rond een paar A . Ik zal dus al eerder naar iets dergelijks moeten kijken. Of een computervoeding gaan tweaken :) (is om te testen misschien nog de beste oplossing).
Xbox Live: MClaeys

nickz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1475
Lid geworden op: 09 Dec 2011
Locatie: Gent
Bedankt: 213 keer
Uitgedeelde bedankjes: 166 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor nickz » 05 Sep 2017, 13:37

Er zijn zo wel wat voedingen te vinden, bv. https://www.amazon.de/dp/B00VTEJKXO/

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 557
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor SpecialK » 05 Sep 2017, 14:12

Wat voor verbruiker komt eraan te hangen? Misschien is de 2A per verbruiker wel wat overdreven als je er 4 parallel aansluit.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 05 Sep 2017, 15:11

Naar aanleiding van mijn multi-room audio topic 2 chromecasts gekocht en enkele van deze (wel een pak minder duur toen). De Chromecasts voed ik met een USB hubje, voor de mini amps had ik nog geen oplossing dus was ik dus naar bovenstaande oplossing aan het kijken :).
De ideale situatie is 1 voeding voor alles, moest het werken dan is dat misschien de volgende stap, om 1 compleet kastje voor in de technische ruimte te zetten :).
Xbox Live: MClaeys

didi79
Pro Member
Pro Member
Berichten: 408
Lid geworden op: 25 Jun 2007
Bedankt: 29 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor didi79 » 05 Sep 2017, 19:09

staan die versterkertjes allemaal op dezelfde plaats ?
If not, dan zou ik per versterker aparte voeding voorzien, dicht bij de versterker. Anders moet je nog rekening houden met spanningsverlies over grote afstanden... ook afhankelijk van gebruikte kabel enz.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 05 Sep 2017, 19:46

Allemaal op 1 plaats

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk
Xbox Live: MClaeys

SpecialK
Premium Member
Premium Member
Berichten: 557
Lid geworden op: 22 Mei 2013
Bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor SpecialK » 05 Sep 2017, 20:55

Dan lijkt 12V/2A met niet correct; het ding levert 2*15W, terwijl je er maar 24W instopt...
Los daarvan verbruikt zo'n versterkertje dat vermogen enkel als die volledig openstaat; in de veronderstelling dat ze nooit allemaal tegelijk hun volle vermogen leveren kom je waarschijnlijk met een 12V/5A voeding al een heel eind.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 06 Sep 2017, 05:51

Misschien eens proberen met 1 en meten met de multimeter, momenteel moet ik afgaan op de gegevens van de site.

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 27080
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1808 keer
Recent bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 310 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor r2504 » 06 Sep 2017, 10:52

SpecialK schreef:kom je waarschijnlijk met een 12V/5A voeding al een heel eind.


En als je er wel komt heb je miserie... trouwens 10A voeding voor nog geen 10 euro.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 06 Sep 2017, 18:47

Daarnet eens met 1 speaker aangesloten getest, w i8erkt eigenlijk veel beter dan verwacht. Met een 12V3A voeding van men ledstrip met 1 speaker getest.
Multimeter op 20A gezet, dan springt hij tussen 0,03 idle tot 0,93 bij het afspelen afhankelijk hoe luid ik het zet. Kga nog zien of ik tijd heb met een tweede speaker te testen, maar ik gok op een verdubbeling dan, dus ongeveer 2A dan.

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4317
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 243 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 284 keer

Re: Bron berekenen van schakeling

Berichtdoor MClaeys » 04 Okt 2017, 11:34

Heb bovenstaande 10A voeding aangeschaft en ga een dezer dagen wat testen :-)

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk
Xbox Live: MClaeys


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bababa, krisken, Nob en 4 gasten